Химичният елемент бор и здравословните му ползи
Борът е важен микроелемент, който се съдържа естествено в някои храни, като боб, ядки, авокадо, пълнозърнести храни, горски плодове, сливи, портокали и грозде.
Борът в природата най-често се среща в комбинации с други химически елементи. Борът, който си набавяме чрез храната, обикновено е под формата на борна киселина.
Една от най-изследваните употреби на бора, е способността му да повишава нивата на естроген и тестостерон, както при здрави жени, така и при мъже.
Освен това, борът помага за предотвратяване на редица състояния, като:
- Артрит
- Остеопороза, слаби и чупливи кости
- Намалена концентрация
- “Мозъчна мъгла”
- Лоша памет
- Стареене на кожата
- Симптоми на менопауза и ПМС
- Алергии
- Стомашни паразити
- Отслабена мускулатура
- Инфекции с кандида и дрожди
- Очни инфекции
Интересен факт е, че борът действа и като естествен хранителен консервант, като помага за намаляване растежа на бактериите.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Борът подобрява мозъчната функция и концентрацията
Много често борът се смята за “храна на мозъка”, защото той доказано подобрява краткосрочната и дългосрочна памет, подобрява вниманието и фокуса, и увеличава мозъчната активност.
Помага при артрит
Борът има важна роля за интегрирането на калция в хрущяла на ставата и костите, което подпомага здравето на ставите, намалява риска от развитие на остеопороза и артрит. С напредване на възрастта, костите могат да станат слаби и чупливи, а борът, участвайки в метаболизма на калция, може да предотврати това.
Изследванията показват, че хората с по-ниски нива на бор в костите и синовиалната течност, страдат по-често от артрит и други ставни заболявания.
Укрепва костите
Този минерал притежава способността да подобрява костната плътност, да предотвратява костна загуба и костни заболявания, като улеснява интегрирането на калция, директно в костите.
Освен това, проучванията показват, че борът може да съдейства на организма да произвежда и използва по-ефективно витамин D, който е от жизненоважно значение за формирането на здрави кости.
Насърчава балансирането на хормоните
Борът може да допринесе за балансиране нивата на половите хормони, както при жените, така и при мъжете. Борът може да помогне за облекчаване симптомите на менопауза и ПМС. Може да помогне и за подпомагане на плодовитостта.
Грижи се за мускулатурата
Някои витамини и минерали се усвояват и използват по-добре от организма, когато нивата на бор са по-високи, което е важно за изграждане на мускули, изгаряне на мазнини и намаляване на болка при възстановяване на мускулната тъкан след тренировка. Тъй като борът помага за насърчаване на здравословното производство на тестостерон, според някои проучвания, той може да доведе до по-високи енергийни нива, повишаване на силата, подобряване на спортните постижения, като същевременно намалява и риска от саркопения (загуба на мускулна маса, свързана с възрастта).
Благоприятства лечението на инфекции с дрожди и кожни инфекции
Борът е активна съставка в използваните за лечение на гъбични инфекции при жени средства. Борната киселина е естествен фунгистатик, ефективен и без нежелани странични ефекти. Борът се използва и при лечение на инфекции по кожата, като намалява зачервяванията, възпалението и болката.
Може да помогне в борбата с диабета
Изследванията показват, че ниските нива на бор могат да увеличат физиологичните ефекти, свързани с диабета, като нестабилни нива на кръвната захар и концентрациите на триглицеридите.
Горната граница на препоръчителното количество бор, зависи от възрастта и пола:
1-3 години – 3 милиграма на ден
4-8 години – 6 милиграма на ден
9-13 години –11 милиграма на ден
14-18 години – 17 милиграма на ден
Възрастни 19-50 години – 20 милиграма на ден
Бременни жени —17-20 милиграма на ден
Кърмачки —17-20 милиграма на ден
При всички случаи, е препоръчителна консултация с лекар.