Червеният ферментирал ориз намалява холестерола
Червеният ферментирал ориз е добре познато средство за намаляване на холестерола, което действа подобно на лекарствените средства от групата на статините, но без техните негативни странични ефекти. Научните изследвания показват, че приемането на червен ферментирал ориз води до понижаване, както на общия холестерол, така и на “лошия” LDL холестерол, а според Традиционната китайска медицина ползите от него включват и подобрения в кръвообращението, и в храносмилането.
Какво представлява червеният ферментирал ориз?
Червеният ферментирал ориз, наричан още червена мая или монаскус представлява натурално средство, което се използва за регулиране високите нива на холестерола по естествен начин. Той се получава в процеса на ферментация на ориза с мая, наречена Monascus Purpureus. След като оризът се комбинира с маята и ферментира, се получава червената оризова мая, която има ярък червено-лилав цвят.
Червеният ферментирал ориз съдържа вещества, наречени монаколини, които блокират производството на холестерол и намаляват вредното му въздействие върху организма. Важен момент, който трябва да се отбележи е, че червеният ферментирал ориз не блокира цялото производство на холестерол, а само това на “лошия” LDL холестерол, насърчавайки производството на “добрия” HDL холестерол. Червеният ферментирал ориз съдържа и растителни фитостероли и изофлавони, които имат силен антиоксидантен ефект върху организма и също способстват за намаляването на холестерола по естествен начин, както и изключително полезните за здравето на сърцето ненаситени мастни киселини.
Какви са ползите от червения ферментирал ориз за здравето?
Понижава по естествен начин високия холестерол
Червеният ферментирал ориз най-често се приема като естествено средство за понижаване на хиперлипидемията или високия холестерол. Редица изследвания показват положителните ефекти на екстракта от червените дрожди върху холестерола. Тези дрожди (Monascus purpureus) блокират действието на определени ензими в човешкото тяло, които помагат за образуването на холестерола.
Изследване от 2010 година, публикувано в American Journal of Cardiology, изследва ефекта от добавянето на червен ферментирал ориз при пациенти, които проявяват непоносимост към стандартното лечение със статини. Изследването е продължило 4 седмици, а резултатите на включилите се в него 25-ма пациента са били впечатляващи. Общият холестерол на участниците бил намалял с 13%, а LDL холестеролa се е бил понижил с 19% и всичко това без негативни странични ефекти.
Друго проучване, публикувано в European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation разглежда ефекта от червения ферментирал ориз при 79 пациенти с висок холестерол на възраст между 23 и 65-годишна възраст. Пациентите приемали 600 милиграма червен ферментирал ориз или плацебо, два пъти дневно за период от 8 седмици. Резултатите показват, че приемалите червен ферментирал ориз показват значително голямо понижение в нивата на LDL холестерола, както и на общия холестерол, в сравнение с плацебо групата.
Допълнителни проучвания също показват понижаване на холестерола след прием на екстракт от червен ферментирал ориз, както следва:
– приемът на 1,2 грама дневно понижава нивата на LDL холестерола с 26% за 8 седмици
– приемът на 2,4 грама дневно понижава нивата на LDL холестерола с 22%, а на общия холестерол с 16% за 12 седмици
По-малко симптоми на мускулна умора
Едни от основните оплаквания на хората, приемащи статини са мускулни болки, отпадналост и умора. Предполага се, че при над 15% от хората, приемащи статини се наблюдават такива проблеми.
Проучване от 2017 година разглежда ефекта от червения ферментирал ориз върху 60 пациенти с много високи нива на холестерола и със сърдечно-съдови заболявания. След 4 седмици пациентите, приемащи статини съобщават за значителни промени в мускулното си здраве. И двете групи отчитат намаляване на холестерола, но пациентите, приемащи статини имали сериозни затруднения с физическата активност и се оплаквали от мускулна умора, в сравнение с пациентите, приемали червен ферментирал ориз.
-
АНТИХОЛЕСТЕРОЛ
Регулира нивата на холестерола
-
ГИНКО ХЕРЦ МОНАСКУС
Регулира нивата на холестерола
Помага при затлъстяване и метаболитен синдром, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Проучване от 2015 година, продължило 8 седмици и публикувано в Journal of Medicinal Food разглежда ефикасността на червения ферментирал ориз при лечението на затлъстяване и висок холестерол. Резултатите от проучването показват, че приемът на червени дрожди възпрепятства покачването на тегло и подобрява атерогенния индекс на плазмата. Атерогенният индекс предоставя информация за холестеролните съотношения в тялото и се използва като маркер, който показва риска от атеросклероза, коронарна болест и други сърдечни заболявания. Проучването показва, че червеният ферментирал ориз има терапевтичен потенциал при лечение на затлъстяване и висок холестерол.
Проучване от 2017 година разглежда ефикасността от приема на екстракт от червен ферментирал ориз върху 50 пациента с метаболитен синдром. Метаболитният синдром е рисково състояние, който включва няколко здравословни проблема – абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, повишени нива на триглицеридите, повишен LDL холестерол и нисък HDL холестерол. Метаболитният синдром се приема като рисков фактор, застрашаващ здравето на сърцето. Резултатите от проучването са положителни и показват, че приемът на червени дрожди намалява значително липопротеин-свързаната фосфолипаза А2, както и окисления липопротеин с ниска плътност. Понижаването на тези два биомаркера се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания при хората с метаболитен синдром.
Подобрява инсулиновата чувствителност
Проучване, публикувано в World Journal of Cardiology през 2012 година показва, че екстрактът от червен ферментирал ориз помага и за поддържане на нормални нива на кръвната захар. Това проучване разглежда специално ефекта от добавка, съдържаща червен ферментирал ориз, берберин и поликозанол, в сравнение с плацебо върху инсулиновата чувствителност на хора с метаболитен синдром за период от 18 седмици. Резултатите показват, че приемалите добавката, съдържаща червен ферментирал ориз, берберин и поликозанол имат значително понижаване на инсулиновата си резистентност, както и на LDL и общия холестерол.
Червеният ферментирал ориз се съчетва отлично с хранителни добавки, които подкрепят здравето на сърцето. Червените дрожди и коензим Q10 се допълват чудесно и оказват благоприятен ефект върху организма.
Консултирайте се с лекар преди употреба на червен ферментирал ориз, за да може да съобрази дозата с вашето състояние и нива на холестерола.
Не се препоръчва прием на червен ферментирал ориз и статини, други медикаменти за намаляване на холестерола, антидепресанти, противогъбични препарати и антибиотици.