Топ хранителни добавки при Синдром на пропускливите черва
Синдромът на пропускливите черва (Leaky Gut Syndrome) или СПЧ е заболяване, което се характеризира с неправилно функциониране на храносмилателната система и най-вече на червата. При Синдрома на пропускливите черва т.нар. мрежа в храносмилателния тракт се поврежда, което води до уголемяване на нейните отвори и по тази причина, тя позволява свободното преминаване на неразградени хранителни частици, протеини, глутен, бактерии и токсини, които принципно при здрава лигавица не биха могли да преминат и да навлязат в кръвообращението. Навлизането на тези частици в кръвообращението предизвиква сериозно възпаление в организма. Колкото по-пропусклива е лигавицата, толкова по-слаби стават червата и толкова по-претоварен с токсини става черния дроб.
Здравето на червата е от изключително значение за здравословното състояние на всеки човек, тъй като около 70% от клетките на имунната система се намират в храносмилателната система, т.е. състоянието на червата и имунитета се намират в неразривна връзка. Нарушаването на защитните функции на червата може да провокира различни заболявания. Чревната пропускливост може да доведе до възпаления на червата, хранителни алергии, целиакия, хронични възпаления, хронични болки в ставите, артрит, фибромиалгия, автоимунни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречна умора, депресия, безпокойство, болест на Крон, екземи, кожни проблеми и други.
За да поддържаме здравето на храносмилателната система или за да възстановим здравословното състояние на червата е необходимо да се храним правилно и пълноценно, да овладеем ежедневния стрес, както и да не злоупотребяваме с токсини и медикаменти. Успоредно с това, доктор Axe препоръчва следните, според него, ключови хранителни добавки с най-добър ефект при Синдром на пропускливите черва, които подобряват функцията на чревната бариера и състоянието на червата:
Пробиотици
Допълването с високачествени пробиотиочни добавки е едно най-добрите неща, които всеки може да направи за организма си, особено ако страда от Синдром на пропускливите черва. Пробиотиците са полезни форми на чревните бактерии, с много различни видове и щамове, които предоставят различни ползи за здравето. Някои пробиотици предотвратяват и лекуват свързаната с антибиотици диария, други стимулират имунната функция, спомагат за намаляване на симптомите на тревожност и депресия, помагат при диария, запек, насърчават хормоналния баланс и други. Добре е да се приемат съответните щамове пробиотици в зависимост от специфичните нужди на всеки човек в даден момент. При пазаруване на пробиотични добавки е важно да се търсят продукти от доказан производител. Етикетите на качествените пробиотици посочват щама на съответния вид бактерия и реалния брой CFU (колония, образуваща единици). Приемът на пробиотични добавки, които съдържат различни щамове от добре проучени бактерии, може да помогне за възстановяването и поддържането на балансирана бактериална среда в червата, както и да подобри здравословното състояние. Препоръчителната доза варира между 2 – 4 капсули дневно.
Фибри
Фибрите спомагат за положителната промяна в баланса на чревната флора, защото те реално представляват пребиотици, т.е. вещества, които осигуряват храна на полезните бактерии в червата. Добри източници на фибри са плодовете, зеленчуците, ядки, семена, варива, пълнозърнести храни и други. Добавките, съдържащи фибри са много популярни напоследък, защото в менюто на повечето хора има недостиг на фибри. Важно е да се отбележи, че необходимото количество фибри варира за различните възрастови групи. При хората над 30 годишна възраст се препоръчва прием на 30-40 грама фибри дневно.
Ензими
Храносмилателните ензими представляват вещества, които се отделят в стомаха и червата в процеса на хранене, чиято цел е да подпомогнат и ускорят процеса на смилане на храната. Добавянето на храносмилателни ензими подпомага храносмилането, особено ако то е влошено и ускорява метаболизма. Съществуват специфични ензими, които подпомагат разграждането и усвояването на различните храни, например протеазата разгражда протеините, амилазата разгражда въглехидратите, липазата разгражда мазнините, лактазата разгражда лактозата в млечните продукти и т.н. Приемът на хранителни ензими намалява възпалителните процеси в червата. Препоръчителният прием е 1-2 капсули преди и след хранене.
L-глутамин
L-глутаминът е аминокиселина, която подобрява работата и здравето на стомашно-чревния тракт. Той е жизненоважен за клетките на лигавицата на тънкото черво, което го прави ключов за възстановяването й при хората със Синдром на пропускливите черва и хранителни алергии. Препоръчителната доза варира между 2-5 грама, два пъти дневно.
Корен от Сладък корен или Женско биле
Това е адаптогенна билка, която регулира нивата на кортизола и облекчава състояния на надбъбречна умора. Билката е особено полезна при Синдром на пропускливите черва, причинен от стрес. Сладкият корен успокоява раздразнения стомах, оказва регенериращи свойства върху клетките на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Билката обаче съдържа глициризин, за който е известно, че затруднява дейността на сърцето, покачва кръвното налягане и води до задържане на течности в организма. Затова е препоръчително глициризинът да бъде изваден от екстракта на билката. Препоръчителната доза е 500 милиграма, два пъти дневно.
Колаген
Колагенът е основен структурен протеин за нашите мускули, кости, кожа и сухожилия, но той има важна роля и за здравето на съединителната тъкан, която от своя страна изгражда лигавицата на целия храносмилателен тракт. Аминокиселините пролин и глицин, съдържащи се в колагена помагат за бързо и ефективно регенериране, и укрепване на чревната лигавица. Затова добавянето на колаген има ключово значение при всякакъв вид хранителна непоносимост и алергии, Синдром на пропускливите черва и различни проблеми с червата. Можете да консумирате костен бульон или да приемате 2 с.л. колаген на прах, два пъти дневно
N-ацетил глюкозамин
Глюкозаминът е важен за изграждането на здрава съединителна тъкан. N-ацетил глюкозаминът се синтезира от глюкозата и аминокиселината L-глутамин. Има важна роля за здравето на цялата храносмилателна система. Действа благоприятно върху чревната лигавица и лигавицата на стомаха, спомага за тяхното възстановяване и балансира чревната флора. Има добър ефект при Синдром на пропускливите черва, улцерозен колит и болест на Крон.
Кверцетин
Кверцетинът е антиоксидант със силни противовъзпалителни свойства. Той подобрява функцията на чревната бариера, укрепва клетъчните стени и по този начин регулира хистамина в организма. Има противовъзпалителен ефект върху раздразнената лигавица на дебелото и правото черво. Кверцетинът предпазва стомаха от язви и неразположения, особено след прием на противовъзпалителни медикаменти, ефективен е при лечение на язвен колит.
-
МЕТС
При метаболитен синдром
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Бетаин хидрохлорид с пепсин
Бетаин хидрохлоридът стимулира процесите на разграждане на хранителните вещества като повишава стомашната киселинност, а пепсинът е храносмилателен ензим, разграждащ протеините. Комбинирането им осигурява достатъчна киселинност в стомаха, подпомага правилното храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Голяма част от хората, страдащи от проблеми с червата имат недостатъчна киселинност, която може да се дължи на възрастта, стрес, прием на лекарства и други. Синдромът на пропускливите черва в комбинация с ниска стомашна киселинност може да провокира състояние, наречено бактериален свръхрастеж в тънките черва. Допълването с бетаин хидрохлорид с пепсин помага при Синдром на пропускливите черва, бактериален свръхрастеж в тънките черва, газове, подуване на стомаха и гастроезофагеален рефлукс. Консултирайте се със специалист относно количеството бетаин хидрохлорид с пепсин, от което се нуждаете. Приемайте винаги с храна, съдържаща протеини.
Противогъбични и антибактериални добавки
Една от основните причини за развитие на Синдром на пропускливите черва може да бъде дисбаланса в чревната флора, свръхрастеж на кандида, други гъбички и дрожди. Приемът на хранителни добавки, съдържащи каприлова киселина, целулоза и масло от риган, помага по естествен път да се намали растежа на лоши бактерии в червата, да се детоксикира и почисти храносмилателния тракт, да се ускори лечебния процес и растежа на полезни бактерии.