Съвети за борба с рака: Активирайте 5-те системи за защита на своето здравето
Доктор Уилям Ли е световноизвестен учен и автор на бестселъра “Eat to Beat Disease”, преведен на български език под заглавието “Храната като лек”.
Доктор Уилям Ли е основател и президент на фондация Ангиогенеза. Той представя и пропагандира един нов начин на живот и лечение, който поддържа кръвоносните съдове на човешкия организъм в баланс.
Новаторската дейност на д-р Уилям Ли води до разработването на повече от 30 нови метода за лечение на редица заболявания, включително рак, диабет, затлъстяване, сърдечни и други.
Част от интервю с д-р Уилям Ли, свързано със съвети за борба с раковите заболявания:
Въпрос: Бихте ли споделили някои от най-изненадващите храни, свързани с раковите заболявания?
Отговор: Списъкът с храни, които повишават риска от развитие на ракови заболявания, е голям и включва обезпокоително често консумирани храни, като преработените меса, които Световната Здравна Организация е класифицирала, като канцероген, и месото, приготвено на скара. При приготвянето на месо на скара се образуват полициклични ароматни въглеводороди. Това са канцерогени, които се образуват от капенето на мазнините върху въглищата. Тези канцерогени се отлагат чрез дима върху месото. Високата температура на скарата превръща аминокиселините и протеините в месото в токсични хетероциклични амини. Също така, ако не почистите добре повърхността на скарата, следващия път, когато я използвате, ще покриете храната с канцерогени.
Въпрос: Често чуваме, че тялото „иска да бъде добре“ и притежава невероятната способност да се самолекува. Защо според вас, голяма част от онколозите не коментират ролята на храната при диагностицирането на ракови заболявания?
Отговор: В човешкия организъм функционират забележителни системи за здравна защита, които ни предпазват от заболявания, включително рак, от момента на раждане до края. Това са здравните защитни системи, които описвам в книгата си „Храната като лек”:
- Ангиогенеза
- Нашата регенеративна система
- Нашият микробиом
- ДНК защита
- Нашата имунна система
Тези системи помагат на човешкото тяло да се самолекува, но когато те са слаби или не функционират правилно, може да се развие рак.
Онколозите не са обучени да разглеждат здравните защити – те са обучени да диагностицират и лекуват рака. Лечението включва лекарства, хирургия и лъчелечение, храненето не е част от традиционния им набор от инструменти. Ролята на храненето, като цяло все още е слабо застъпено в обучението по медицина, но всичко това се променя, защото онколозите започват да разпознават въздействието на храната при лечението на рак.
Например, онкологично проучване, обхващащо 826 пациенти с рак на дебелото черво, етап III, подложени на лечение, установява, че консумиращите 2 порции ядки седмично (орехи, бадеми, бразилски орехи, лешници, кашу, пекан) имат 57% по-висок шанс да преборят болестта.
Друго онкологично проучване, обхващащо 249 пациенти с различни ракови заболявания, лекувани чрез имунотерапия, установява, че в чревния микробиом на пациентите, които не реагират на лечението, липсва полезната бактерия Akkermansia. За набавянето и нейния растеж в червата, допринася консумацията на храни, като нар, боровинки и манго.
Това са нови доказателства, че онколозите започват да обръщат внимание на начина на хранене, смятайки че заедно с медицинския подход, могат да подобрят лечението на рак.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Въпрос: Ако някой скоро е диагностициран с рак, кои са най-важните храни, които трябва веднага да включи в диетата си?
Отговор: Всеки човек е различен, важно е диетата да се индивидуализира според собствените нужди. Например, човек с диабет и човек с целиакия имат различна толерантност към храните. Но има някои общи принципи, които се прилагат, когато храната се използва, като лекарство, особено, когато става въпрос за рак.
Знае се, че при раковите заболявания кръвоносните съдове нарастват, за да изхранват тумора. Затова е важно да се консумират храни, които намаляват кръвоснабдяването на туморите и карат раковите клетки да гладуват. Тези храни се наричат антиангиогенни и включват: соя, домати, зелен чай, мазни риби, горски плодове и кръстоцветни зеленчуци – рукола, броколи, брюкселско зеле, карфиол, хрян, кейл, ряпа, кресон и други.
Знае се също, че раковите заболявания са особено опасни, защото раковите стволови клетки често са причина за поява на рецидив след лечение. Ново изследване показва, че съществуват храни, които убиват раковите стволови клетки, като лилави картофи, зелен чай, орехи, зехтин, зелен чай и други.
Известно е, че силната имунна система може да помогне за унищожаване на раковите клетки. Храните, които подобряват имунитета включват: броколи, кълнове от броколи, боровинки и люти чушки. Консумирането на пребиотични храни, съдържащи фибри, като бобови храни и гъби, насърчава растежа и функциите на полезните чревни бактерии, а това способства за намаляване на възпалението и подобрява имунитета. Други стимулиращи микробима храни включват ферментирали храни, като кисело мляко, кисело зеле, кимчи и други.
Познаването на здравните защитни системи и това кои храни ги подсилват, е от ключово значение за използване начина на хранене в борбата с раковите заболявания. Запомнете, че храната не е лекарство, но е важна част от инструментариума заедно със съвременните методи на лечение, като имунотерапията и антиангиогенната терапия
Въпрос: Има ли нещо друго, което искате да добавите?
Отговор: Има някои храни, за които хората наистина трябва да помислят два пъти преди консумирането им, защото нарушават здравните защити, които ни помагат да избегнем рака. Това са: преработени меса, подсладени напитки, изкуствени подсладители и ултрапреработени храни. Тези храни са навсякъде и са част от типичната съвременна диета, но редовната им консумация, се счита за рискова. Защитата на здравето ви може да бъде подсилена или понижена от различни храни. Изберете тези, които укрепват здравето ви!