Суперхрани срещу пролетна умора
В дните, когато непостоянното пролетно време все още ни напомня за отиващата си зима, когато природата се пробужда за живот, а нас ни се спи, чувстваме се уморени, раздразнителни, трудно се концентрираме, обикновено казваме, че ни е налегнала пролетната умора. Намалената двигателна активност, липсата на слънчева светлина и витамин D през студените месеци изтощават тялото, а нагласата към по-високите пролетни температури изисква време.
Пролетта е чудесно време за рестарт на организма. Намаляването на преработените храни, рафинираната захар, ограниченият прием на алкохол и кофеин, разходките на слънце сред природата, движението и достатъчният сън помагат за излизане от зимната летаргия и повишават енергийните нива. Консумацията на определени храни също помага на организма да си осигури хранителните вещества, които са му необходими, за да попълни енергийните си ресурси, да балансира емоционалното си състояние и да се адаптира към новата среда. Кои са те?
Акай бери
Тези малки тъмнолилави плодове растат в тропическите гори на Амазония и през последните години придобиха популярност като суперхрана. Една от най-големите ползи, свързана с тяхната консумацията, е богатото им съдържание на антиоксиданти. Според скалата на ORAC (Охуgen Radical Absorbance Capacity) или т.нар. “абсорбционен капацитет за кислородни радикали”, акай бери имат 8 пъти по-висок антиоксидантен капацитет от боровинките. Антиоксидантите защитават тялото от вредното влияние на свободните радикали и спомагат за предотвратяване на клетъчни увреждания.
Артишок
Детоксикацията на черния дроб рестартира процесите в тялото и оптимизира всички системи. Консумацията на артишок или приемът на екстракт от артишок стимулира производството на жлъчка, подпомага движението на жлъчния сок, който придвижва токсините от черния дроб към стомашно-чревния тракт и така спомага бързото извеждане на токсините от организма. Артишокът стимулира растежа и размножаването на полезни бактерии в червата, осигурявайки по този начин защита от запек, диария, подуване на стомаха, стомашни болки и други неразположения. Всички тези, свързани с храносмилането проблеми, могат да допринесат или увеличат усещането за умора, както и да повлияят негативно върху настронието. Консумацията на артишок разширява кръвоносните съдове, позволявайки до мозъка да достига повече кислород, а това повишава концентрацията и енергийните нива.
Аспержи
Аспержите за изключително богати на минерали и витамини, което ги прави подходяща храна срещу пролетна умора или за възстановяване на организма след боледуване. Те имат високо съдържание на витамин В6, чийто недостиг се свързва с умора, безсъние и нервност. Аспержите имат и леко диуретично действие.
Пчелен прашец
Тази суперхрана е една от най-питателните, защото съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Пчелният прашец е по-богат на протеини от всеки животински източник, а около половината от съдържащите се в него протеини са под формата на чисти аминокиселини, които могат директно да бъдат усвоени. Пчелният прашец е един от най-препоръчваните енергийни източници. Минералите, протеините и витамините от група В, на които е богат, спомагат за подобряване на енергийните нива, подобряват издръжливостта и повишават устойчивостта срещу стрес и умора.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Конопени семена
Конопените семена съдържат есенциалните мастни киселини омега-3 и омега-6, които тялото ни не може да произвежда само в тяхното перфектно съотношение (3:1). Конопените семена стабилизират нивата на кръвната захар, което е важно за енергията и жизнените сили. Те могат да подобрят способността за запаметяване, да облекчат тревожността, да подобрят настроението и да повишат защитните сили на организма.
Моринга
В превод моринга означава “най-питателното зелено” и се смята за една от най-пълноценните суперхрани, която може да се използва в борбата с недохранването. Растението е богат на източник на протеини и е една от малкото растителни храни, която доставя на организма всички незаменими аминокиселини. Моринга подпомага правилното функциониране на черния дроб и детоксикацията на организма от токсини. Моринга има високо съдържание на антиоксиданти и съединения, които подобряват и работата на щитовидната жлеза, което оказва положително въздействие върху енергийните нива, помага в борбата с умората, промените в настроението, намалява тревожността и помага при безсъние.