Супероксид дисмутаза или SOD – естественият антиоксидант, противодействащ на болестите и стареенето
Чудили ли сте се защо някои хора, които употребяват алкохол, пушат и се хранят нездравословно, изглеждат по-млади и нямат здравословни проблеми в сравнение с други, които се хранят балансирано, спортуват редовно, изобщо водят здравословен начин на живот?
Причината може би се крие в нивата на ензим, направен от собственото ни тяло, наречен супероксид дисмутаза или SOD.
SOD е един от най-важните антиоксиданти, на който клетките на тялото разчитат, за да могат да неутрализират действието на вредните свободни радикали. Ако нивата в организма се поддържат адекватни чрез оптимален прием на хранителни вещества, физическа активност и предпазване от различни видове токсини (алкохол, тютюнопушене, замърсен въздух и химикали), ще можем да поддържаме клетките си много по-млади за по-дълъг период от време.
Нивата на супероксид дисмутаза варират при различните индивиди и това обяснява защо някои хора боледуват по-често и остаряват по-бързо, а други, които водят дори нездравословен начин на живот се радват на изпълнени със здраве и щастие дни.
Ензимът SОD е открит от Ървин Фридорич и неговият екип през 1968 година. Резултатите от тяхното изследване показват, че това е един от най-мощните антиоксиданти, произвеждани от човешкото тяло заедно с каталазата и глутатион пероксидазата.
Има няколко вида SОD, но основната функция на всички е да се борят срещу действието на свободния радикал, наречен супероксид.
Супероксидът е отпадъчен продукт на клетъчния метаболизъм, който клетките на тялото произвеждат в процеса на създаване на енергия. В този процес клетките създават и друг силно увреждащ свободен радикал, наречен водороден пероксид или хидроксилен радикал. Тялото ни произвежда супероксид дисмутаза, за да противодейства на тези два вредни свободни радикала. Чрез процес, наречен дисмутация, тялото разрушава или разгражда тези опасни радикали, за да не могат те да причинят увреждане на клетките.
Ако клетките на тялото бъдат надвити от супероксида и човек няма достатъчно SOD, за да му противодейства, процесът на увреждане от страна на свободните радикали се ускорява. В резултат на това клетките започват да стареят и да умират по-бързо, а новите клетки, които ги заместват, стават все по-слаби.
Супероксид дисмутаза се използва за лечение и профилактика на редица здравни проблеми и заболявания:
– Борба с раковите заболявания, както и като превенция срещу тях
-Като средство за борба със страничните ефекти, които съпътстват химиотерапията и лъчетерапията
– За облекчаване на различни възпалителни заболявания като артрит, остеоартрит, ревматоиден артрит, псориазис, фиброза, възпалително заболяване на червата
– Подагра
– Болест на Паркинсон
– Болест на Алцхаймер
– Поддържа имунната система и защитава ДНК
– Лекува рани, изгаряния, намалява хиперпигментацията на кожата и предпазва от UV лъчите
– Предотвратява увреждането на кожата, причинено от действието на свободните радикали, което води до отпускане и остаряване на кожата, както и до появата на бръчки
-
АНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
ПРИРОДЕН ВИТАМИН С
За имунитет и добро настроение
-
СУПЕРАНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
С възрастта, естественото производство на този антиоксидант намалява.
Има естествени начини, с които можем да подсилим нивата на SOD чрез храната, която консумираме и хранителните добавки, които взимаме.
Кои са храните, които трябва да включим в хранителния си режим, за да повишим нивото на този суперензим:
– Пъпеши, плодове с високо съдържание на витамин С като ягоди, боровинки, цитруси, годжи бери и гуава
– Ечемичена трева, зеле, брюкселско зеле, броколи
– Глиадин – ако консумираме успоредно с плодовете и зеленчуците малко пшеница, ще предпазим съдържащия се в тях SOD от стомашната киселина. Молекулата на SOD е крехка и трудно преодолява естествената стомашна киселина.
Глиадинът е житен протеин, който комбиниран със супероксид дисмутаза преодолява бариерата на стомашната киселина и така предотвратява разпадането на SOD
– Телешки черен дроб, спанак, гъби, аспержи, ориз, зелен фасул, ананас, печурки, овесени ядки, сусамово семе – изследванията показват, че храните, богати на мед, цинк и манган подсилват производството на ензима SOD
– Витамин Е – доказано е, че този витамин увеличава SOD с около 30%
– Ленено масло – лененото масло е с високо съдържание на Омега 3-мастни киселини, които значително увеличават нивата на SOD
SOD е един от основните антиоксиданти, който неутрализира влиянието на опасните свободни радикали, като се бори със заболяванията и противодейства на стареенето.
Затова ако искаме да живеем по-дълго и в добро здраве е добре да вземем мерки и да повишим нивото на SOD в организма си.