Руколата действа като афродизиак и намалява риск от рак
Руколата (Eruca sativa) е зеленолистен зеленчук, който принадлежи към семейство Кръстоцветни. Руколата има характерен и горчив вкус. Тя е нискокалорична, добър източник е на минерали, антиоксиданти, витамини А, К и С, фолиева киселина, каротеноидите лутеин и зеаксантин, и други.
Консумацията на рукола се свързва със следните ползи за здравето:
Естествен афродизиак
Консумацията на рукола доказано повишава либидото и подобрява плодовитостта.
Още в древността римляните са използвали руколата като естествен афродизиак. Този зеленчук подобрява кръвообращението, енергизира и блокира токсичните ефекти на околната среда, които могат да повлияят негативно върху сексуалната активност.
Намалява риска от развитие на ракови заболявания
Здравословното и богато на плодове и зеленчуци хранене, се препоръчва от специалистите, като профилактика и защита от ракови заболявания. Кръстоцветните зеленчуци, към които принадлежи и руколата, съдържат специфични противоракови съединения. Те са източник на ключови фитонутриенти, наречени изотиоцианати, които притежават антитуморни, антиканцерогенни, противовъзпалителни и антипролиферативни свойства. Изотиоцианатите неутрализират свободните радикали и опасните канцерогени, които могат да доведат до увреждане на ДНК и мутация на клетките. Те също така инхибират пролиферацията на клетките и спират растежа на ракови тумори. Руколата съдържа големи количества, съдържащи сяра специфични изотиоцианати, като сулфорафан и еруцин, които се свързват с по-нисък риск от развитие на ракови заболявания. Проучванията показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво и пикочния мехур, рак на гърдата, белите дробове, хранопровода и простатата.
Резултатите от последните изследвания показват, че същите тези съединения, изолирани от семената на рукола имат невропротективни ефекти, които могат да противодействат на производството на противовъзпалителни цитокини, които могат да увредят мозъка.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Полезна е за здравето на очите
Този листен зеленчук е чудесен източник на защитни каротеноидни антиоксиданти, които са широко проучени във връзка със способността им да предотвратяват заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Руколата има високо съдържание на каротеноидите бета-каротин, лутеин и зеаксантин, за които е известно, че предпазват ретината, роговицата и други части на очите от UV увреждане. Според специалистите, лутеинът и зеаксантинът също така се грижат за здравето на очите, като абсорбират вредната синя светлина.
Подобрява здравето на сърцето
Руколата е противовъзпалителна храна, чиято консумация понижава нивата на холестерол и хомоцистеин, като по този начин подпомага работата на сърцето и подобрява неговото здраве и здравето на кръвоносните съдове. Руколата има и високо съдържание на важни за здравето на сърцето минерали, като калий и магнезий. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Поддържа здрави костите и предпазва от остеопороза
Руколата е отличен източник на витамин К и калций, които спомагат за подобряване на костната плътност и поддържат цялостното здраве на костите. Проучванията показват, че консумацията на рукола и други храни, богати на витамин К, се свързват с предотвратяване на евентуални фрактури и защита срещу артрит и остеопороза.
Насърчава здравословното тегло
Този зеленчук е нискокалоричен и богат на фибри, освен това е богат на много витамини, минерали и фитонутриенти, които осигуряват добър източник на енергия и насърчават поддържането на здравословно тегло.
Подобрява храносмилането и имунната защита
Подобно на други листни зеленчуци, руколата е алкална храна, която помага да се поддържа оптималното ниво на pH на организма, което от своя страна е от решаващо значение за здравето на храносмилателната система и за добрия имунитет. Консумацията на рукола помага за предотвратяване на запек и за подобряване здравето на червата и храносмилателната система.
Намалява риска от развитие от диабет
Консумацията на зеленчуци, особено листни, подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от диабет. Растителните екстракти от семената на рукола, както и маслото от рукола, се считат за ефективен метод за превенция и лечение на диабет, защото те помагат за регулиране на кръвната захар, намаляват инсулиновата резистентност, съдействат за понижаване на високия холестерол и триглицеридите.
Грижа за кожата
Руколата съдържа ценни и полезни за кожата витамини и минерали, които поддържат нейната еластичност и помагат в борбата с бръчките. Екстрактът от рукола помага при възпалителни кожни заболявания и е ефикасен начин за лечение на екземи и псориазис. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, консумацията на рукола осигурява и защита срещу UV увреждане.