Кефирът, зеленият чай, лимоните и ябълковият оцет помагат при алергични състояния
В наближаващия пролетен сезон особено много се изострят алергиите от всякакъв тип. Алергични реакции могат да предизвикат: домашният прах, полени и цветове, бои, латекс, определени препарати, влага, мухъл, плесен и пр. Важно е да не се допуска тези състояния да хронифицират, тъй като стават труднолечими във времето.
Има определени храни, които помагат в борбата с различните алергени и облекчават състоянието значително.
Кисело мляко, кефир и храни, съдържащи пробиотици
Италианско проучване показва, че деца, които са приемали кисело мляко, кефир или друг тип ферментирали храни, богати на пробиотици в рамките на година или по-малко, страдат значително по-малко от алергии.
Друго изследване, публикувано в Британския журнал по дерматология заключава, че майките, които приемат храни или добавки с пробиотици, намаляват риска от дерматит, екзема и други кожни заболявания при децата си. Включете в менюто си: мисо супа, кисело зеле, кисело мляко, кефир, комбуча, туршия, кимчи.
Лимони
Д-р Сюзън Ларк казва, че алергиите са реакции, предизвикани от прекалена киселинност в организма и нарушаване на цялостния алкално-киселинен баланс. Ако се алкализира средата, тогава имунната система ще подобри функционирането си и организмът ще стане резистентен на алергени от всякакъв тип. Лимоните са богати на витамин С и антиоксиданти и добавени към чиста вода, са идеално средство за алкализиране. Изстискайте лимон към водата, която приемате през деня. Същият ефект притежава и натуралният, нефилтриран ябълков оцет.
Пчелен мед (суров)
Смята се, че консумацията на суров пчелен мед намалява риска от алергия от полени. Действително медът се смята за алерген, тъй като съдържа пчелен прашец и се събира от цветовете, но консумирайки редовно малки дози чист мед, се изгражда естествен имунитет на организма и резистентност към полените.
Зелен чай
Резултатите от японско проучване сочат, че съединението епигалокатехин галат, налично в зеления чай, притежава способността да блокира клетъчните рецептори, отговорни за алергичните реакциите към определени алергени.
Затова, когато почувствате,че симптомите се обострят и започнете да кихате и кашляте, запарете си пакетче чай с малко лимон и мед или пък изпийте чаша вода с лъжица ябълков оцет.