Някои невероятни ползи за здравето от употребата на джинджифил
За някои хора, джинджифилът е просто ароматна подправка, но всъщност благодарение на съдържащите се в него фитохимикали, той е антиоксидант номер 1 в света на растенията.
Джинджифилът съдържа 14 основни биоактивни компонента, като основните си свойства той дължи на фенолите, известни като джинджероли. Коренът съдържа още кверцетин, кампферол, катехини, а общото съдържание на флавоноиди в джинджифила на грам сухо тегло надвишава това в чесъна, лука, черния чай и папаята.
Джинджифилът е безценен природен дар, великолепна подправка и продукт, който лекува редица заболявания и стабилизира имунната система.
Джинджифилът помага за регулиране нивото на холестерола
Затлъстяването сред жените и мъжете често се дължи на високите нива на холестерола, което пък от своя страна може да доведе до различни сърдечно-съдови заболявания и дори да отключи раково заболяване.
Джинджифилът помага за понижаване нивата на “лошия” холестерол, увеличава нивата на добрия холестерол – HDL, понижава триглицеридите в кръвта, предотвратява натрупването на мазнини в артериите и така намалява риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Той действа тонизиращо на кръвоносните съдове, съдейства за изчистване на артериалните плаки и предотвратява образуването на тромби.
Подобрява имунитета и подпомага имунната система
Джинджифилът е едно от най- старите средства, използвани при настинка и грип. Той притежава антивирусни и антигъбични свойства, които лекуват настинката, неутрализират възпалението, осигуряват моментално облекчение и убиват бактериите. Пиенето на чай с джинджифил активизира кръвообращението, облекчава болките в гърлото и кашлицата, улеснява изхвърлянето на натрупаните секрети.
Съдържащите се в джинджифила хром, магнезий и цинк помагат при висока температура, предотвратяват втрисането и прекомерното изпотяване.
Действието му като антихистамин го прави полезен в борбата с алергиите.
Чаят с/от джинджифил може да се използва и за намаляване на теглото, защото ускорява метаболизма, стимулира кръвообращението и съдейства за бързото изхвърляне на токсините от организма.
Повлиява работата на стомашно-чревния тракт
Джинджифилът намалява киселините в стомаха, ускорява храносмилането на храната в червата и тяхното по-бързо изпразване. Помага при лошо храносмилане като повишава локално кръвопотока в храносмилателната система. Ефективен е при колики, гадене и повръщане. Джинджифилът действа много добре при гадене, причинено от бременност и морска болест. Той намалява всички симптоми, свързани с болестта на пътуването като замаяност, гадене, повръщане, световъртеж и студено изпотяване.
Джинджифилът има противовъзпалителен ефект
Той е изключително мощен антиоксидант, който се използва при различни възпаления, включително артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит. Това си действие дължи на съдържащите се в него анти-възпалителни съединения, наречени джинджероли, които имат важна роля при лечение на артрит.
Изследванията показват, че когато джинджифилът се приема дълго време, болката в ставите чувствително намалява , а движенията се подобряват значително. Той помага и за спадане на отоците, които съпътстват тези възпаления.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Увеличава чувството за ситост и потиска апетита
Освен, че ускорява метаболизма, джинджифилът помага да се чувстваме сити, което от своя страна оказва влияние върху количеството храна, която консумираме.
Доказано е, че той има потискащи апетита свойства. Самият той е почти без калории, така че смело можем да го добавяме в ястия като подправка или да овкусяваме с него чая си. Джинджифилът ще повиши температурата на тялото, ще ускори метаболизма, ще подпомогне бързото изхвърляне на токсините и шлаките и ще ни кара да се чувстваме сити.
Джинджифилът потиска производството на кортизол
Кортизолът е стероиден хормон, който се отделя от кората на надбъбречните жлези. Високите нива на кортизола водят до ускорено стареене на клетките, нарушаване на познавателните способности, усилват чувството за тревожност и безпокойство, понижават имунитета и други. Освен това високите нива на кортизола могат да увеличат мазнините, следователно и теглото.
Има данни, че приемът на екстракти от джинджифил потиска безпокойството, демонстрира подобряване на паметта и съкращава времето за реакция при възрастни хора.
Как можем да употребяваме джинджифил?
– Направете си домашна лимонада с джинджифил.
– Използвайте го като подправка към салати.
– Обогатете чая си (зелен, черен) с него. Чай с джинджифил не се препоръчва да се пие през нощта, поради ободрителния му ефект.
– Комбинирайте джинджифил, чесън, зехтин и соев сос и ще получите вкусен и полезен дресинг за салата.
– Използвайте го прясно смлян като подправка към зеленчуци или месо