Ползите от зехтина
Маслиновите дървета съществуват от хилядолетия, а зехтинът се счита за една от най-важните храни, споменати в Библията. Той е част от Средиземноморската диета и се консумира в страните с най-здрави и дълголетни жители – т. нар. сини зони.
Качественият зехтин съдържа противовъзпалителни съставки, антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, както и множество макронутриенти полезни за сърцето.
Ето и някои конкретни ползи от него:
- Защитава сърцето
Поради мощните антиоксиданти, известни като полифеноли, зехтинът се счита за противовъзпалителна храна и защитник на сърдечносъдовата система.
- Помага при борбата с рак
Маслините съдържат актеозиди, хидрокситирозол, тирозол и фенил пропионови киселини. Те подсигуряват съставки, които имат положителен ефект върху имунната система, както и противоракови такива.
- Помага за отслабване и предпазване от затлъстяване
Зехтинът намалява излишния инсулин – хормонът, който контролира кръвната захар и заради който понякога качваме килограми. Мазнините са засищащи и помагат за задодоляване на глада и предотвратяват преяждането.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
4. Поддържа здравето на мозъка
Мозъкът е до голяма степен изграден от мастни киселини и ни е нужно умерено ежедневно количество от тях, за да изпълняваме задачи, да регулираме настроението си и да мислим ясно. Поради това се счита, че зехтинът подобрява концентрацията и паметта.
- Успешен е в борбата с настроението и депресията
Зехтинът балансира хормоните и има противовъзпалителен ефект, който може да предотврати невротрансмитерната дисфункция, защитава срещу депресия и тревожност.
- По естествен път забавя стареенето
Зехтинът активира гените, които забавят процеса на стареене и намаляват клетъчния стрес.
- Може да намали риска от диабет
Зехтинът може положително да повлияе глюкозния метаболизъм, като промени функцията на клетъчната мембрана, активността на ензимите, отделянето на инсулин и генната експресия.
- Свързва се с по-малък риск от рак на гърдата
Проучвания установяват, че по-голямата консумация на зехтин е свързана и с по-малък риск от развитието на определени видове рак, в това число и на гърдата.