Полезното какао
Една от основните съставки на шоколада и причината за неговия неповторим вкус е какаото. Докато повечето видове търговски шоколади имат високо съдържание на захар и калории и са бедни на нутриенти, като антиоксиданти, качественото какао на прах е богат източник на много полезни съставки.
Преди хиляди години маите считали шоколада (по онова време напитка, приготвяна от какаови зърна и гореща вода) за „храна на боговете“. Днес знаем, че ключът към извличането на максимума от какаото е да се използва в здравословни рецепти, които не съдържат прекалено много захар – например в зеленчукови и плодови смутита, авокадов мус и енергийни топчета с ядки и семена.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Когато се използва по този начин какаото не само придава шоколадов вкус, но може да допринесе и за положително настроение, да повиши енергията и да подпомогне сърцето и метаболизма благодарение на високото съдържание на полифеноли, магнезий и др.
Какаото на прах е неподсладен шоколадов продукт, получен след извличането на какаово масло от какаовите зърна. При този процес се получава горчив на вкус прах , богат на фибри, антиоксиданти и други нутриенти.
Какаовите зърна растат на торпическото дърво Theobroma cacao. Те съдържат флавоноиди, които помагат за борба с оксидативния стрес, минерали като манган и магнезий, както и диетични фибри.