Кои са най-полезните храни и напитки за мозъка
Всички знаем, че храните, които консумираме, директно влияят върху човешкото тяло. Замисляте ли се обаче, че определени групи хранителни продукти оказват по-голямо въздействие върху функционирането на мозъка ни и способността ни за работа и концентрация.
Храните, изброени по-долу, могат да ви помогнат да се концентрирате по-добре, да подобрите настроението и паметта си, сетивните и моторни умения, да ускорите реакциите си и дори да забавите стареенето на мозъчните клетки.
- Патладжан
Патладжанът е с доказани ползи за развитието и работата на мозъка. Причината за това са конкретни антиоксиданти, които помагат за защитата на клетъчните мембрани в мозъка. Една от най-честите причини за понижаване на мозъчната дейност е именно увреждането и захабяването на клетките с процеса на стареене.
- Пълнозърнести продукти
Пълнозърнестият хляб и овесените ядки са богати на витамин В6, който е от изключителна важност за мозъка. Зародишите на пшеницата, в допълнение, съдържат тиамин (витамин В1), който подобрява паметта.
- Риба
Учени от Университета „Ръш” в Чикаго открили, че при хората, които консумират поне едно рибно ястие за седмицата, значително е намален рискът от развитието на Алцхаймер в сравнение с тези, които никога не консумират риба. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини, които влияят върху правилното функциониране на мембраните на мозъчните клетки, като по този начин подпомагат комуникацията между тях.
- Броколи
Има ли нещо, за което да не помагат броколите? Навярно не. Калият в броколите захранва нервната система, която на свой ред осъществява всички процеси в мозъка. Това важи не само за броколите, но и за всички от семейството на кръстоцветните зеленчуци.
- Орехи
Орехите са чудесна мозъчна храна. Самият плод дори наподобява анатомично човешки мозък. Повече от 15-20% от ореховата ядка е белтък. В нея се съдържат и линолова киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина), витамини Е и В6. По-високото съдържание на омега-3 мастни киселини в менюто ни води до подобряване на комуникацията между мозъчните клетки.
- Чесън
Чесънът е особено полезен за мозъка. Чесънът стимулира кръвоносните съдове през тялото и оросява мозъка. Освен това е оръжие срещу свободните радикали, които застрашават цялостта на клетките и водят до дегенеративни състояния. Тестовете показват, че чесънът се препоръчва за предотвратяване на туморни образувания в мозъка.
- Черен шоколад
Този продукт е важен стимулатор на мозъчната дейност, активизира мозъчните клетки, разширява кръвоносните съдове, участва в осигуряването на кислород за органа. Шоколадът е полезен при нарушена мозъчна дейност, вследствие на преумора и недоспиване. Също така помага за по-бързото възстановяване след изкаран инсулт.
- Моркови
Морковите съдържат специфични антиоксиданти, които предпазват от дегенеративни зрителни смущения, протичащи с напредване на възрастта. Освен това възпрепятстват разрушаването на мозъчните клетки и забавят процесите на стареене в тях.
- Кисело мляко
Богатите на калций храни като кисело мляко, прясно мляко, сирене и други, подобряват функциите на нервната система. Киселото мляко съдържа също така и аминокиселината тирозин, която е отговорна за синтеза на допамин и норадреналин. Накратко, киселото мляко помага за подобряване на бодростта и паметта.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ГИНКО ХЕРЦ МОНАСКУС
Регулира нивата на холестерола
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
- Яйца
Холинът или витамин В4, намиращ се в яйцата, стимулира центъра на паметта в мозъка (хипокампус). Учени са открили, че холинът увеличава размера на невроните, което им помага да изпращат по-мощни електрически импулси и подпомага бързото възстановяване на невроните след изпращането им.
- Вода
Напитки като чай, кафе, кола или различни сладки сокове не заменят нуждата на организма от течности. Изключително важно за мозъка е поемането на големи количества вода – около 2 литра само през следобедните часове. Това не само подобрява еластичността на кожата, но води и до стимулиране на мозъчната дейност. Точно обратно е въздействието на твърдия алкохол. Той никак не улеснява сивото ни вещество, дори напротив – предизвиква депресия и липса на каквато и да било концентрация.
- Ядки
Много семена могат да подобрят настроението ви и мозъчната енергия. Фенилаланинът, съдържащ се в бадемите, може да направи чудо за вашето мозъчно и неврологично здраве. Той притежава рядката способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера,