Няколко причини да не пренебрегваме макадамията
Макадамията е все още недооценена, при все че е истинска златна мина в хранително отношение. Изобилства от ценни витамини, полезни мазнини и антиоксиданти. Често ги пренебрегваме за сметка на други ядки като бадемите или кашуто, но сега ще ви запознаем с полезните страни на макадамията. Следващият път може да и дадете по-голям шанс.
- Подпомагат сърдечната дейност
Ядките от макадамия притежават полезни мононенаситени мазнини, които понижават нивата на холестерола и прочистват артериите. Макадамията също така редуцира триглицеридите, вид телесна мазнина, с което намалява рисковете от поява на коронарни заболяваняи. Доказано е например, че сърдечните показатели при редовно консумиращите макадамия са по-добри от тези на хората, които се хранят с ядки само веднъж в седмицата.
- Неутрализират щетите от свободните радикали
Благодарение на флавоноидното им съдържание макадамовите ядки спомагат за предотвратяване на вредите върху клетките и ги защитава от токсини. Флавоноидите се превръщат в антиоксиданти в тялото ни, които имат съществена роля за унищожаването на радикалите, предвестници на заболяванията, особено на туморите.
- Засищат
Мазнините в макадамията ще ви държат сити за по-дълго време, отколкото някое сладко лакомство. Ядките са богат източник на палмитолеинова киселина, която повишава разгражда мазнините и елиминира натрупванията им. Нужни са само няколко ядки, за да усетите ситост. Така че дори и цената да е по-висока, резултатите са по-бързи и качествени.
-
БИОТИН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
- Заздравяват косата, кожата и ноктите
Това се дължи на протеина в макадамовите ядки. А също и на калция, калия и фибрите. Друг фактор е ниското съдържание на натрий. Всичко това допринася за здравето и блясъка на вашата коса и кожа.
- Стимулират червата
Макадамията съдържа 7 % фибри, разградими и неразградими. Това означава, че освен ситост тя осигурява възможност на вашите черва да се почистват добре от токсините.
- Укрепват костите
Фосфорът и магнезият са други два компонента със съществено присъствие в макадамовата ядка. Тези два минерала играят важна роля по отношение на метаболизма, разнасянето на хранителните вещества и подхранването на костите.
- Грижат се за мозъка и нервната система
Макадамията съдържа мед, В1, магнезий, манган – всички те спомагат за създаването на невротрансмитери, веществата, които нашият мозък използва, за да праща химически сигнали. Медът благоприятства растежа на тялото, пълноценното усвояване на желязо, ензимните реакции, а също така се грижи за здравето на съединителната тъкан, косата и очите.
- Имат ниско съдържание на причиняващите възпаления омега-6 мастни киселини
Консумирането на омега-6 мастни киселини допринася за увеличаването на възпалителните процеси в тялото. А хроничното възпаление води до десетки застрашаващи човека заболявания. Шепа ядки на ден е чудесен начин да се снабдите с протеини, фибри, витамини и минерали, без да се страхувате от въздействието на омега-6. Повечето ядки за сметка на това са с по-голямо съдържание на омега-6, отколкото на омега-3 мастни киселини. Важното е двата типа да се балансират.