Начинът на хранене като причина за безсъние

Истина ли е, че захарите и други рафинирани въглехидрати може да причинят безсъние?
Нови доказателства предполагат, че хроничното безсъние при жени след менопауза може да е свързано с начина на хранене. Проучване на Колумбийския университет стига до това заключение след като изследва начина на хранене сред 50 000 жени. То установява, че жени, които консумират големи количества зеленчуци, фибри и плодове (не сок), е по-малко вероятно да страдат от безсъние. А онези, консумиращи повече захари и рафинирани въглехидрати е по-вероятно да не могат да спят.
Известно е, че захарите и други рафинирани въглехидрати имат висок гликемичен индекс и че приемането им води до бързо покачване на кръвната захар. Това води до освобождаване на инсулин, последващ спад на кръвната захар и освобождаване на хормони като адреналин и кортизол, които, установяват учените, може да попречат на съня. Те предполагат, че бързите скокове и спадове на кръвната захар, в резултат от консумацията на рафинирани въглехидрати, може да отключи безсъние. Проучването доказва тезата им.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Водещият автор на проучването, Джеймс Генгуиш, отбелязва, че хроничното безсъние често се лекува с когнитивна поведенческа терапия или със скъпи лекарства, които може да имат странични ефекти. Той предполага, че като идентифицираме другите фактори, водещи до безсъние, „Можем да намерим преки и евтини начини за лечение с по-малко потенциални странични ефекти.“
Безсънието е често срещан проблем, който засяга 1/3 от възрастното население на света. То е по-типично за жените, но качеството на съня често спада с възрастта както при мъжете, така и при жените. Ако усещате, че начинът на хранене може да води до проблема, който имате, при всички случаи трябва да се опитате да елиминирате захарите и други рафинирани въглехидрати.
по материали на д-р Ендрю Уайл