Ликопен и зелен чай предпазват от рак на простатата
Ракът на простатата е заболяване, което се характеризира с появата и размножаването на злокачествени туморни клетки в простатната жлеза. Повечето мъже имат увеличение на простатната жлеза над 45-годишна възраст, но понякога липсват симптоми за това.
При мъжете над 60-годишна възраст при около 80% се появяват оплаквания, свързани с увеличена простата.
Най-честите симптоми за увеличена простата са:
– чести позиви за уриниране
– затруднено уриниране
– слаба струя на урината
– непълно изпразване на пикочния мехур
Рискът от развитие на рак на простатата нараства с напредването на възрастта. Превенцията на рака на простатата и дори неговото обратно развитие са възможни при поддържане на здравословен начин на живот. Диетата с високо съдържание на червено месо и млечни продукти с високо съдържание на мазнини, затлъстяването, метаболитния синдром, фамилна обремененост, обездвижването и заседналия начин на живот са рискови фактори за развитие на хипертрофия (увеличение) и рак на простата.
Няма абсолютна превенция, но изследванията показват, че начинът на хранене има ключова роля. Консумацията на плодове и зеленчуци с противовъзпалително действие е важен фактор. Здравословната диета включва консумация на зехтин, кокосово масло, ядки, кълнове, авокадо и ограничаване на преработените меса, млечни продукти и зърнени храни. Храните, които са богати източници на омега-3 мастни киселини и цинк също поддържат здравето на простатната жлеза. Включването на билки и лекарствени гъби с противовъзпалително действие като агарикус блазей, кордицепс, розмарин, риган, чесън, канела и куркума, също подобряват здравето на простатата.
Изследванията показват, че редица средства от природата са от особено значение за превенция на възпалението и предпазват от рак на простатата като:
Ликопен
Редица проучвания показват, че редовната консумация на храни, богати на ликопен може да помогне за намаляване риска от рак на простатата. Ликопенът се съдържа в доматите, чушките, малините, плодовете годжи бери и други, има силни антиоксидантни свойства и се усвоява от организма по-добре, когато е комбиниран с полезни мазнини, защото е мастноразтворим.
Зелен чай
Зеленият чай е отлично средство за профилактика на простатата. Проучванията показват, че мъжете, които редовно консумират зелен чай, имат по-нисък риск от проблеми с простатата. Консумацията на зелен чай води до значително понижаване на туморните маркери, показващи развитие на рак на простатата, доказва изследване, публикувано в Cancer Prevention Research. Водещият изследването споделя, че използването на чаените полифеноли отделно или в комбинация с други съставки, може да се въведе в профилактиката срещу рака на простатата.
Омега-3 мастни киселини
Приемът на омега-3 мастни киселини ограничава възпалителните процеси в простатата и подобрява продукцията на тестостерон. Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини са мощно средство за потискане на простатната хипертрофия. Това са установили учени, които изследвали хранителните навици на 466 мъже, диагностицирани с агресивен рак на простатата и други напълно здрави 478 мъже. Резултатите показват, че мъжете, които консумират всяка седмица мазни риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, скумрия, сардини, херинга, риба тон имат 36% по-малка вероятност да развият рак на простатата.
Витамин D
Ниските нива на витамин D водят до намаляване на производството на тестостерон и ускоряват растежа на простатната жлеза. Изследванията показват, че ниското ниво на витамин D е добър индикатор за риск от по-агресивна форма на рак на простатата. Данните от скорошно проучване показват, че приемът на витамин D може да забави или дори да обърне прогреса на туморите на простатата, които са с по-ниска степен на агресивност, без дори да се налага оперативна намеса или лъчева терапия.