Ливанска салата с патладжани и тахан (Moutabel)
Време за подготовка – 10 минути; Време за приготвяне – около 45 минути
Продукти:
- 3 патладжана
- 1/3 чаша тахан
- 3 скилидки чесън, счукани с едра сол
- 4 супени лъжици лимон
- 1 супена лъжица зехтин
- зелени люти чушлета по избор
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Приготвяне:
Загрявате добре фурната до 200 градуса. Слагате патладжаните върху леко намазнена хартия за печене. Печете около 30 минути или до омекване. Охлаждате и обелвате. Би трябвало да е лесно, но ако не се получи просто ги издълбайте.
В пасатор сложете чесъна, тахана и зелените люти чушки (по ваш избор). Добавят се патладжаните и накрая зехтинът. Сложете в купа за сервиране. Добавете лимоновия сок и поръсете с черен пипер и сол.
Патладжанът е популярен в готварските традиции на Близкия Изток. Като добавка към богата палитра от витамини и минерали той съдържа и важни фитонутриенти, които имат доказани антиоксидантни свойства.
Сред тях е насунинът, който е обект на най-задълбочени изследвания. Като активен антиоксидант, той предпазва клетъчните мембрани от множество увреждания. Той има доказано защитно свойство за мозъчната тъкан и снижава кръвното налягане.
Като цяло, патладжаните принадлежат към група храни, съдържащи завишени количества оксалати. Тези съединения са с природен произход и почти всички форми на живот ги притежават, но повишаването на тяхната концентрация в телесните течности може да предизвика кристализиране на веществото и последващи здравословни проблеми. Поради тази причина, хора страдащи от временни или хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчния мехур трябва да избягват този иначе полезен зеленчук.