Колко черен шоколад е добре да ядем?
Ако обичате черен шоколад вероятно знаете, че той е много полезен, особено за сърцето. Колко обаче все пак е препоръчителната дневна доза?
Най-голямата полза от шоколада се дължи на високата концентрация на какао, което съдържа флаваноли, вид флавоноиди. Те действат като антиоксиданти, които попиват вредните свободни радикали, образуващи се по време на клетъчния метаболизъм. Могат да намалят кръвното налягане, както и резистентността към инсулин.
Колко обаче е полезно да ядем? Кога трябва да спрем, за да запазим положителния ефект? Трудно е да се определи дадено количество грамове, но проучване, проведено сред около 20 000 души за период от 8 години, стига до извода, че при хората, които ядат по 8 грама шоколад дневно рискът от сърдечен удар е с 39 процента по-нисък. Това е много малко количество шоколад – вероятно само едно квадратче от един шоколад от 100 грама. Интересното е, че в това проучване участват както тъмния, така и млечния шоколад.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Въпросът е и колко често е добре да ядем шоколад. Проучване сред 114 000 участници от Европа, Азия и Северна Америка установява 31 процента намаляване на риска от диабет, 37 процента по-нисък риск от развиването на сърдечносъдови заболявания и 29 процента намаляване на риска от инсулт при хора, които ядат шоколад повече от два пъти седмично.
Изглежда умереното количество шоколад може да удължи живота ви – изберете подходящото за вас. Не консумирайте повече калории отколкото можете да изгорите и не замествайте други здравословни храни с шоколада. Насладете се на шоколада в такова количество, че да задоволи нуждата ви от нещо сладко без да се отразява на здравословните ви навици.