Имунозасилващи лимонови шотове
Разпространено е схващането, че при готвене, вследствие на визоката температура, лукът и чесънът губят голяма част от полезните си качества и вещества (основно алицин). Донякъде това е вярно, но в никакъв случай не означава, че е необходимо винаго да консумираме суров лук и чесън. Добре е да знаем как тези природни дарове могат да бъдат приготвени, за да се възползваме максимално от полезността им.
Чесънът и лукът изобилстват от флавоноиди и нутриенти, съдържащи сяра. Добре е ежедневно един от тези два зеленчука да присъства под някаква форма в менюто ни. Ако обичаме повече чесъна, то минималното количество е ½-1 скилидка дневно, а в ястие – около 2-3 скилидки.
Според изследване на Вашингтонския университет чесънът е поне 100 пъти по-ефективен от медицинските антибиотици. Има силно антивирусно действие и убива болестотворните бактерии. Алицинът, който е едно от най-важните серни съеднинения, се запазва на стайна температура от 2 до 16 часа. Той се освобождава, когато скилидките бъдат стрити или намачкани. Важно условие е малко преди да пуснете чесъна в тигана или тенджерата, стритите скулидки да постоят известно време, за да се активират полезните ензими, които ще донесат ползи за вашето здраве.
Ако не намачкате или стриете чесъна преди готвене, а директно го поставите в ястие и после в микровълновата например, само за 60 секунди ще отнемете огромна част от антираковите му свойства. Затова оставете чесъна да престои 10-15 минути преди да го прибавите в ястието или към лимонов сок, както е в рецептата, която ви предлагаме. А тя е за лимоново-чеснови шотове. Те наистина са като шотове, защото се консумират от половината лимон. Добре е да приемате по 1-2 такива на ден като профилактика, ако има грипна епидемия или около вас има много болни (често това се случва в периода януари-март).
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Необходими са ви:
1 лимон (най-добре с органичен произход)
1-2 скилидки чесън
1/8 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. пчелен мед
Начин на приготвяне:
- Разрежете лимона на две половини.
- Изстискайте сока от едната половина в малка купичка. Запазете половината, от която сте изцедили сока.
- Нарежете на ситно чесъна и оставете да престои поне 10 минути.
- После го добавете към сока, прибавете и лютия пипер.
- Накрая изсипете и меда, разбъркайте добре и пресипете получената течност в лимоновата половина.
- Ако сте използвали био лимон, след като изпиете съдържанието, можете да консумирате вътрешната част (пулпата), а дори и кората.
- След 4-5 часа повторете същото с другата половина на лимона.