Житото или пестицидите са причина за глутеновата непоносимост
Ако сте изправени пред стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, болка и подуване – причината може да се окаже във вашата чиния. Глутенът, основният протеин съдържащ се в житото и други зърнени храни, причинява сериозни реакции сред милиони души. И засяга все повече. Но в миналото не е било така.
От хиляди години хората по света ядат жито без това да има последици за здравето им. Но през изминалите няколко десетилетия целиакията и непоносимостта към глутен засягат все повече хора, особено в САЩ.
Което поставя въпроса: как тази основна храна в световен план се оказва токсична за толкова много от нас? Отговорът може да не се крие в самия глутен, а във веществата, които се използват при отглеждането на много от зърнените култури.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Глутенът може да се отрази на здравето по три начина:
- Да проявите алергия към глутена: незабавен, тежък имунен отговор към житото и протеините, които съдържа.
- Да развиете непоносимост към глутена (наречена още нецелиакална чувствителност към глутена): състояние, което причинява редица симптоми, но без автоимунен отговор, при консумиране глутен.
- Целиакия: автоимунно състояние, при което дори малки количества глутен атакуват тънкото черво.
Алергиите към жито не са обичайни, особено при възрастни, но може да са живото застрашаващи. Целиакията причинява дълготрайни проблеми сред милиони хора: около 1,4% от световното население. Непоносимостта към глутен е към момента най-често срещаният проблем, но е трудно да се установи броят хора страдащи от нея. Според учени това са около 6% от световното население, но вероятно са много повече.
Както алергията към жито, така и целиакията могат да бъдат диагностицирани с медицински тестове – макар че резултатите при целиакия са не винаги точни. Непоносимостта към глутен е по-трудно да се диагностицира, тъй като тест все още няма. В този случай хората, които са с отрицателен тест за целиакия, но се чувстват по-добре след като изключват глутен от храненето си, се счита, че имат непоносимост към глутена.
Основното лечение за трите състояния са избягването на жито и глутен. То обаче има своите предизвикателства и не винаги е лесно.