Домашен „огнен” тоник против грип и простуда
Вирусите обичат преходните сезони и се разпространяват навсякъде, без изключение – градски транспорт, училища, офиси, магазини – при всеки контакт нашата имунна система е подложена на изпитание.
Разбира се, хубавото е, че съществуват много средства, които служат както за профилактика и за укрепване на организма и увеличаване на защитните сили, така и за лечение, в случай че вече сме повалени от вирус.
Така нареченият „огнен” тоник е прекрасно средство и в двата случая и има силно противовъзпалително действие, като буквално убива микробите и болестотворните бактерии. Има няколко варианта на приготвяне, но основата се състои от: ябълков оцет, чесън, лук, хрян и люти чушки. Звучи доста огнено, нали?
Ето и начинът на приготвяне. По желание може да добавите и други билки.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Съставки:
½ чаша настърган пресен корен от джинджифил
½ чаша настърган корен от хрян
1 средна глава лук, нарязан на ситно
10 скилидки чесън, смачкани или нарязани на ситно
2 люти чушки, нарязани на ситно
Кората и сокът на 1 лимон
Няколко свежи листа розмарин или 2 с.л. от сушената билка
Няколко свежи листа мащерка или 2 с.л. от сушената билка
1 с.л. куркума на прах
1 с.л. лют червен пипер на прах
Натурален ябълков оцет (истинският е леко мътен и с утайка)
Мед (по ваша преценка)
Предложения за допълнение: грейпфрут, лимон, корен жен шен, ехинацея.
Приготвяне:
Смесете всички съставки без последните две в голям буркан, след което сипете ябълковия оцет така, че да покриете съдържанието на буркана и засега задръжте добавянето на меда. Оставете на сухо, хладно и тъмно място и разклащайте буркана всеки ден в продължение на един месец.
След тези четири седмици прецедете сместа с помощта на марля или тензух, за да остане само оцетът. Прибавете към оцета мед на вкус – обикновено ½ или 1 ч.ч. Разклатете хубаво, докато се разтвори медът. Съхранявайте в хладилник – издържа около 6 месеца.
Вкусът е кисел, лют, сладникав и остър. Взимайте по лъжица всеки ден за профилактика, а когато сте болни – по няколко пъти дневно. Ако вкусът и ароматът ви идват прекалено силни, разреждайте във вода или някаква напитка, или използвайте като дресинг.
Какво да правите с останалата смес? Може да се добавя по малко от нея към пикантни пържени зеленчукови ястия, да се смели и да се прибавя към салати и супи, да се дехидратира и да се приготви суха подправка, подходяща за всякакви ястия.