Полезно ли е да ядем обелките на плодовете?
Повечето от нас хвърлят обелките от плодовете директно в кофата за боклук, и то с право, имайки предвид съмнителното качество и произход на продуктите на пазара. Вярно е, че ако плодовете и зеленчуците са третирани с пестициди и други химикали, концентрацията в обелката е най-голяма. Но ако заложите на домашни еко продукти или такива с органичен произход, то със сигурност ги яжте с обелките.
Обелките съдържат няколко пъти повече фибри от сърцевината на плода, а фибрите отговарят за прочистването на тялото ни от токсини и шлаки. Антиоксидантите и витамините са също с по-голяма концентрация, а от друга страна, по-ниско е количеството на захари и калории. При някои цитрусови плодове, като портокалите например, обелката съдържа много повече витамин С от сока на самия плод, а също така е богата и на витамин А и витамините от В-групата, както и на важни минерали като: цинк, селен, калций и манган. Корите от портокал и лимон например могат да бъдат добавени към различни сосове, здравословни сладки и шейкове.
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
А банановите кори? Да, звучи странно, но те съдържат високи нива на серотонин (хормона на щастието), както и на разтворими фибри, които предизвикват чувство за ситост и същевременно подпомагат перисталтиката и намаляват нивото на холестерол. В някои азиатски страни корите на узрелите банани се приготвят по специален начин и се влагат в различни ястия и сладкиши.
Да, и кората на динята. Ако отделите най-външната зелена част и поставите бялата в блендер или сокоизстисквачка заедно със сочната сърцевина, ще снабдите тялото си с витамин А, В6 и цитрулин, важна неесенциална аминокиселина, която подпомага кръвообращението и прочистването на кръвоносните съдове.
И отново – ако решите да изпробвате някои от тези съвети, то изберете био плодове.