Ачиоте: добавете цвят към дните си с тази подправка
Ачиоте (bixa orellana), или анато, е подправка, която голяма част от света използва. Лесно е да разберем дали дадено ястие съдържа ачиоте по характерния червено-оранжев цвят. Докато основната употреба на ачиоте е да придава цвят, подправката има и отличителен вкус. В малки количества ароматът не се усеща, но при обилно използване има пиперлив вкус с аромат на ядки.
Подправката се използва предимно в Латинска Америка и в азиатската кухня. Ачиоте стига и до други страни чрез търговските пътища, което обяснява широката му употреба в различни региони.
Днес ачиоте се използва от племето tsachila в Екварод като боя за коса и от бразилското племе zo’e като боя за тяло. Подправката има и медицинска свойства – изследват се мощните й антоксидантен и антираков ефекти.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Ползи от ачиоте
Консумирането на ачиоте предлага различни ползи за здравето, тъй като съдържа витамини, минерали и други нутриенти като каротиноиди, антимикробни съставки, калций, фолиева киселина.
Обикновено семената на растението се обработват и продават или под формата на паста или като прах. Най-използваната част от растението са семената, но листата, корените и кората също могат да се използват за медицински цели като облекчаване на температура, лекуване на рани, облекчаване на болки в гърлото, при изгарянияи др.
Растението може да се използва като лаксатив, кардиотоник, муколитик и антибиотик. Местните хора използват семената и топично, за да се предпазват от ефекта на ултравиолетовите лъчи.