Астаксантинът – кралят на каротеноидите, който лекува възпалението и забавя процесите на стареене
В основата на всеки болестен процес стои възпалението – първата защитна реакция, която тялото използва в опита си да се излекува само. Когато това състояние обаче стане хронично, тялото създава свръхактивна имунна система, което води до редица здравословни проблеми и сериозна болка.
Астаксантинът или астазантинът е тъмночервен фитонутриент, синтезиран от микроалгите Haematococcus pluvialis. Астаксантинът се получава, когато водораслите останат без вода – в опит да се защитят от UV радиацията, микроводораслите го произвеждат като средство за защита. Известен е още като “кралят на каротеноидите”. Пигментът астаксантин придава розовия цвят на скаридите, сьомгата, лобстерите и други.
Астаксантинът е една от най-търсените и дискутирани напоследък хранителни добавки, която има голям потенциал и широко поле с полезни действия върху човешкото здраве. Най-висока концентрация на астаксантин при животните има в мускулите на сьомгата, която се храни с водораслите Haematococcus pluvialis. Учените смятат, че именно астаксантинът подпомага издръжливостта на сьомгата да извърши своя героичен подвиг – да плува 170 км срещу течението без да почива, за да изхвърли хайвера си.
За хората астаксантинът представлява мощен антиоксидант с много ползи за здравето, но за разлика от други антиоксиданти като бетакаротин, зеаксантин, лутеин, селен, витамини С, А и D, той никога не се превръща в проксидант.
Изследвания, публикувани в The Journal of Nutrition and Metabolism, показват, че астаксантинът може да забави процесите на стареене, оксидативния стрес, възпалението и да подсили имунната система. Според няколко проучвания, когато става дума за елиминиране на свободните радикали, астаксантинът може да бъде :
- 550 пъти по-силен от витамин Е
- 800 пъти по-мощен от коензим 10 (коензим Q10)
- 6000 пъти по-силен от витамин С
- повече от 500 пъти по-силен от катехините, открити в зеления чай
Така изглежда в цифри антиоксидантната сила на тези водорасли, концентрирана под формата на хранителна добавка в таблетка или капсула.
Астаксантинът се усвоява заедно с мазнините в храната, влиза в кръвообращението и лимфата, и така достига до мембраните на редица клетки в тялото. Той преминава безпрепятствено през кръвно-мозъчната бариера, а веднъж настанил се в мембраните, коригира грешките в окислителните процеси на веществата, преминаващи през тях.
Астаксантинът и възпалението
Възпалението е първият отбранителен и лечебен механизъм на организма. То представлява изключително сложна система и като цяло се свързва със зачервяване, подуване, усещане за топлина и болка. Тези ефекти се дължат на широк спектър от възпалителни медиатори като простагландини, тумор-некрозис фактор, интерлевкини и други. Много от противовъзпалителните фармацевтични средства ограничават производството на простагландини и по този начин облекчават подуването и болката. Тези лекарства обаче могат да причинят и редица нежелани реакции, тъй като за организма е много неестествено да се справи с екстремното потискане на един единствен медиатор без да засегне равновесието на другите. Като алтернатива и потенциален лек срещу болката и възпаленията, използването на астаксантин, потиска по естествен начин много от възпалителните медиатори, което намалява възпалителните процеси, без нежелани странични ефекти.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Други здравословни ползи от астаксантина:
- намалява болките в ставите
- действа като бързовъзстановяващ мускулите агент
- намалява риска от рак
- забавя нервно-дегенеративните заболявания и стареенето
- намалява нивата на кръвната захар при диабетици
- подобрява имунитета и предпазва от инфекции
- увеличава плодовитостта
- подпомага здравето на сърдечно-съдовата система
- увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява холестеролните плаки
- повишава мускулната сила и издръжливостта при спортисти
- предпазва очите и кожата от увреждането на UV лъчите
- подобрява здравето на очите, включително при катаракта и макулна дегенерация
- помага при рефлукс
Астаксантинът за разлика от повечето антиоксиданти е мастноразтворим. Той се пренася от мастните молекули директно до мускулите, тъканите и органите, където е най-необходим. С цел увеличаване на потенциала му в организма, е препоръчително да се приема успоредно с консумирането на здравословни мазнини като кокосово масло, зехтин, авокадо, семена чиа, коноп, ленено масло и други. Това гарантира, че той ще бъде ефективно транспортиран в тялото и доставен там, където е най-необходим.
Стандартната доза за прием на астаксантин е 1 мг на 10 килограма телесно тегло. Постигането на пълния потенциал полезно въздействие може да отнеме един месец – зависи от търсения терапевтичен ефект, дозата, вида на астаксантина ( естественият е по-добър от синтетичния), както и от противодействащи фактори, свързани с начина на хранене и живот.