Чесънът – здраве от природата

Почитан в Египет заради своите лечебни качества, открит в гробницата на Тутанкамон, а Питагор го нарича “ царят на всички подправки “, чесънът от хилядолетия се използва и споменава в различни медицински източници като средство за лечение на различни болести.
Многобройни проучвания показват здравословния потенциал от употребата на чесън в борбата с най-различни заболявания. Голяма част от тези проучвания са съсредоточени върху ролята му в лечението на сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, както и върху антибактериалните, антимикробните и антиоксидантните му свойства.
Данните от тези експериментални и клинични проучвания показват, че чесънът може да се използва като превантивно средство и средство за лечение на сърдечно-съдови и много метаболитни заболявания, включително атеросклероза, хиперлипидимия (висок холестерол), тромбоза, хипертония и диабет.
Чесън за здраво сърце
През 2016г в проучване взимат участие 55 пациента на възраст от 40 до 75 години, които са били диагностицирани с метаболитен синдром. Резултатите от изследването показват, че екстрактът от чесън, който пациентите са употребявали е намалил плаките в коронарните артерии.
Един от водещите изследователи Mattew J. Budoff, казва : “ Това изследване е поредното доказателство за качествата на суровия чесън или добавките с чесън, които способстват за намаляване натрупването на плака и предотвратяват образуването на нови плаки в артериите, което помага за защита и забавяне развитието на атеросклероза и други сърдечни заболявания”
Чесън за здрави клетки
Чесънът съдържа над 200 биоактивни съставки, като най-важните от тях са алиин и алицин. Научно доказано е, че алицинът представлява изключително мощен антибактериален агент, като по своето бактерицидно действие 1 мг алицин се равнява на 15 единици пеницилин. Редица изследвания показват връзката между повишения прием на чесън и намаляването на риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво, хранопровода, стомаха и панкреаса.
Никой не може да каже категорично как точно чесънът се бори с рака. Вероятно алицинът и другите му съставки атакуват директно злокачествените образувания и така се подтиска синтеза на предизвикващи тумори съединения и се неутрализира влиянието на свободните радикали, които ускоряват стареенето на клетките, увреждането на ДНК и настъпването на злокачествени клетъчни изменения.
Чесън и високо кръвно налягане
Проучванията в тази насока показват, че чесънът има висока ефективност в контрола на високото кръвно налягане. Това се дължи на съдържащите се в него полисулфиди и алицин, които спомагат за разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и за намаляване на кръвното налягане. Чесънът допринася за понижаване на кръвното налягане и разширяване на коронарните съдове.
Чесън и имунитет
Биоактивните съставки в чесъна подпомагат организма при бактериални и вирусни инфекции, подсилват имунната система, особено в сезоните на настинка и грип. Алицинът е много силен антибактериален агент, който навлиза в кръвоносната система и “дезинфекцира” белите дробове, вътрешните органи и кожата.
Чесън и косопад
Алопецията или косопада е често срещано заболяване и при двата пола.
Изследване, проведено в Медицинския университет на Иран тества използването на гел от чесън, прилаган върху кожата на главата два пъти на ден в продължение на три месеца при пациенти, приемащи кортикостероиди за алопеция. Резултатите показват, че използването на чесън увеличава терапевтичната ефикасност на локалните кортикостероиди.
Алицинът, който чесъна съдържа стимулира кръвообращението на кожата на главата и така заздравява корените и цялата структура на косъма.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Чесън и деменция
Чесънът съдържа важни антиоксиданти, които забавят действието на свободните радикали и предотвратяват развитието на мозъчни заболявания, деменции, включително болесттта на Алцхаймер.
Изследователи в тази област споделят, че екстрактът от чесън може да бъде използван за разработване на бъдещи лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер.
Чесън и диабет
Проучване показва, че при пациенти с диабет тип II, чесънът подобрява значително нивата на холестерол в кръвта и по-конкретно: консумацията на чесън намалява общия холестерол и LDL (лошия) холестерол и умерено повишава HDL холестерола в сравнение с плацебо.
При диабетици системната употреба на чесън намалява нивото на захар в кръвта, стимулира обмяната на веществата в организма, намалява ефекта от някои диабетни усложнения и LDL холестерола, подобрява цялостното здраве.
Световната здравна организация препоръчва дневна доза за възрастни от 2 до 5 грама пресен чесън (около 1 скилидка), от 0,4 до 1,2 грама изсушен чесън на прах и от 300 до 1000 мг екстракт от чесън.
За да се извлече максимума от ползи на активните съединения на чесъна е най-добре той да се консумира суров или добавен към храна. Специфичния аромат, който има дъхът след консумация на чесън може да бъде подобрен със сдъвкването на няколко стръка магданоз.