Кои храни облекчават симптомите на сенна хрема според специалистите
За много хора промяната на сезоните носи със себе си не само нужда от подмяна на гардероба, но и хрема, упорито кихане, кашлица, сълзене и зачервяване на очите, кожни обриви, които са най-честите симптоми на сезонните алергии.
Основни причинители на сезонните алергии и сенната хрема са полените – прашеца от дървета, треви, цветя и растения.
Пикът на пролетните алергии е през месец май.
Храните, които консумираме оказват голямо влияние върху сезонните алергии.
Специалистите съветват чувствителните към полени хора да бъдат внимателни в избора на храните, които консумират. Добре е по време на алергичния сезон да се избягват захар, шоколад, фъстъци, лешници, алкохол, кофеин, глутен, киви, сливи, череши и изкуствени подсладители.
Определени храни помагат в борбата с различните алергени и облекчават значително състоянието при сенна хрема като:
– местен пчелен мед (суров)
– горещи и пикантни храни
– костен бульон
– храни, съдържащи пробиотици
– ананас
– ябълков оцет
– сезонни зеленчуци
– сьомга
– подправки
Резултатите от проучване в подкрепа на меда като противоалергично средство показват, че пациентите, които консумират мед имат значително по-добър контрол върху алергичните реакции, отколкото тези, приемащи конвенционални алергични препарати. Консумацията на местен мед помага на организма да се адаптира към алергените в околната среда и облекчава симптомите, защото съдържа местен цветен прашец. Така организмът изгражда естествен имунитет и резистентност към полените.
Консумацията на 2-3 супени лъжици суров, непреработен мед дневно ще спомогне за облекчаване на симптомите. Препоръчва се приемът на суров мед да започне около месец преди началото на сезона на алергиите.
Ако се борите с прекомерно количество секрети, загрявайте храната и консумирайте горещи и пикантни храни. Прибавете чесън, лук, джинджифил, лют червен пипер и други.
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
ПОЛЕКС
За борба с поленовите алергии
Костният бульон от пилешко, телешко или агнешко месо спомага за облекчаване на респираторните проблеми и подпомага изхвърлянето на излишния назален секрет, освен това помага за намаляване на възпалението в тялото и повишава имунитета.
Богатите на пробиотици храни подобряват храносмилането, повишават енергията и поддържат силна имунната система. Проучванията показват, че приемът на ферментирали храни, богати на пробиотици намалява значително риска от алергии, дерматит и екземи. Включете в менюто си кефир, кисело зеле, кисело мляко, кимчи, мисо, комбуча, туршия и други.
Ензимът бромелаин, който се съдържа в ананаса е полезен за отбъбване на носната лигавица и намаляване на секретите. Важно е да се знае, че най-много бромелаин се съдържа в централната, по-твърда част на плода.
Ябълковият оцет има способността да намали производството на слуз и да прочисти лимфната система, което го прави добро средство при алергии. За облекчаване на симптомите на сезонни алергии се препоръчва смесването на 1 с.л. органичен нефилтриран ябълков оцет с 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 1/2 с.л. суров местен мед. Консумирайте три пъти дневно.
Полезно е включването на сезонни зеленчуци, особено тъмнозелени листни, жълти и оранжеви зеленчуци.
Студеноводните риби като риба тон, камбала и дива сьомга са богати на Омега-3 мастни киселини, които са силно противовъзпалително средство, помагащо за облекчаване на алергичните симптоми.
Подправки като джинджифил, куркума, хрян, лук и чесън също спомагат за намаляване на алергичните симптоми. Всички те помагат в борбата с алергиите благодарение на своите антиоксидантни, антибиотични и противовъзпалителни свойства.