Храни и напитки, които оцветяват зъбите
Всички искаме здрави и бели зъби. Купуваме си за целта пасти с избелващ ефект, които обаче действат бавно и почти незабележимо. Но дори да успеем да ги избелим, най-важно е да знаем как да ги поддържаме бели и блестящи. Зъбите са податливи на потъмняване, а много храни и напитки допълнително ускоряват процеса му. Това зависи от нивото им на киселнност и от съдържанието на хромогени в състава на хранителните вещества. Киселинната храна допринася за разрушаването на емайла и за пожълтяването на зъбите.
Кои са храните, които най-често оцветяват зъбите ни?
Разликата в температурата, например гореща храна, съчетана със студена напитка, също влияе негативно върху белотата на зъбите и здравината на емайла.
Газираните напитки:
Киселинността им оцветява зъбите, а високото съдържание на захар руши емайла и води до кариеси.
Кафе:
Всички обичаме да започнем деня с чаша кафе. Но кафето създава жълтеникави петна върху зъбния емайл много сходни с тези, който причинява тютюнопушенето. За да понижите потъмняващия ефект на кафето, слагайте сметана или мляко. Ако не желате да имате дъх на кафе, изплакнете устата си.
Чай:
Черният чай оцветява зъбите дори повече от кафето. По-благоприятна за зъбите опция е да пиете зелен или билков чай.
-
ОСТЕОВИТ ПЛЮС
При костно-ставни проблеми
Доматен сос и кетчуп:
Те също имат склонност да боядисват зъбите. За да добавим допълнителен защитен слой на зъбите си преди да консумираме нещо с доматен сос, можем да хапнем малко броколи.
Плодови сокове:
Плодовите сокове особено тези от горски плодове много оцветяват зъбите. Алтернативни варианти са да приемате свежи плодове или да ги разреждате.
Червено вино:
Храните и напитките, които оцветяват дрехите и покривките имат свойствата да оцветят и зъбите ви. Танините в червеното вино афектират цвета на зъбите. Добър съвет за предотвратяване на боядисването е като изплакнем устата си с вода след като сме пили вино.
Бонбони, дъвки и сладоледи:
Става въпрос за любимите на децата цвени бонбони, дъвки и сладоледи на клечка. Много по-малко оцветяващи са леко оцветените варианти като ванилия и лимон.
Соев сос, балсамов оцет:
По-малко оцветяващи зъбите алтернативи е по-светлия оцет като оризовия или лимоновия дресинг.
Горски плодове:
Горските плодове са пълни с антиоксиданти и са изключително полезни. Интензивно оцветените плодове като черна и червена боровинка, ягода, малина, череша, къпина също Затова след консумация, ползвайте паста за зъби (може и естествена със сода бикарбонат и кокосово масло)
Цвекло:
Цвеклото е страхотен естествен оцветител и прането на петна от цвекло е изключително трудно занимание. Ако искате да пощадите белотата на зъбите си, избягвайте почистете зъбите си след като пиете сок от цвекло.