Храните, които отключват проблеми с косата
Днес голяма част от жените (а и дългокосите мъже) недоволстват от състоянието на косата си, въпреки че редовно я мажат с различни балсами, мият я с подхранващи шампоани или с две думи полагат редовни грижи. Специалистите твърдят, че за по-крехката и чуплива коса е виновна замърсеността на въздуха в градовете. Други смятат, че причината е в химикалите, които се съдържат в боите за коса, в шампоаните и балсамите, защото никой не знае как точно се произвеждат тези козметични продукти.
Храненето е много тясно свързано със състоянието на кожата и скалпа ни. Известно е, че в основата на здравата коса и кости е белтъчното вещество, съдържащо сяра, наречено кератин. За да бъде косата жива и блестяща, трябва да се приемат качествени белтъчини. Пърхотът и падането на косата често са следствие от недостиг на различни вещества и витамини – например така важния биотин (витамин В7), който се съдържа в черния дроб на животните, в рибата, яйчения жълтък и бобовите растения. Биотинът способства усвояването на сярата, а тя е незаменим елемент за правилното протичане на обменните процеси в организма. Именно недостигът на сяра прави косите тънки и чупливи.
Но допускали ли сте, че не само недостигът на вещества, а също и изобилието на някои от продуктите, които често фигурират на трапезата ни, може да бъде причина за падането на косата и недобрия вид на кожата?
Ето няколко храни, които макар и по принцип полезни, в по-големи дози допринасят за проблеми с кожата и косата.
-
БИОТИН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СЕЛЕН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
- Риба
Няма спор, че рибата е полезна в редица отношения и е източник на висококачествен белтък. Но твърде честата й консумация, особено на риба тон и скумрия, може да се отрази негативно на вашия скалп. Причината е в установеното повишено съдържание на живак в тях, а натрупването му в организма води до слаба и късаща се коса.
- Масло, кашквал, сметана
Косата има нужда от мазнини, за да изглежда лъскава и блестяща. Но не всички мазнини са еднакво полезни. Например изобилието от животински мазнини може да направи кожата ви твърде мазна и да задълбочи проблема със замърсяващата се коса.
- Тестени и сладкарски изделия
Кроасани, кифли, баници, торти, понички, палачинки – все вкусни лакомства, които обаче пораждат проблеми с косата. Изследванията показват, че храните с висок гликемичен индекс допринасят за изтъняването на косъма и увеличаване нивото на андрогените, мъжки хормони.
- Чесън
Употребата на продукти с витамин А може да бъде както полезна, така и вредна. По данни на Американската академия по дерматология излишъкът от витамин А също е причина за опадане на косата. Един от най-богатите източници на витамин А е чесънът, затова бъдете предпазливи с този иначе природен лек.
- Мляко
През 2005 г. дерматологът Уилям Денби провежда изследване, в което установява, че млякото като продукт, получен от млечните жлези на бременни крави, съдържа хормони, които превръщат тестостерона в дихидротестостерон. Нарушаването на баланса на женски и мъжки хормони в организма неминуемо води до прекомерно омазняване на кожата и пъпки.