Танцуващата гъба Майтаке, която подсилва имунитета и унищожава раковите клетки

Гъбите Майтаке се срещат в планините на Североизточна Япония, достигат размер на баскетболна топка и растат в долната част на дъбовите дървета. Буквално майтаке означава ”танцуваща гъба”, защото преди години, когато берачите я откривали започвали да танцуват от радост, тъй като били запознати с нейните вкусови качества и здравословни ползи.
Гъбите Майтаке се използват от векове в традиционната китайска медицина. Те са мощен адаптоген, който има балансиращ ефект върху имунната система и помагага на организма да се справи със стреса. Тяхната консумация се свързва основно с превенция на високото кръвно налягане и рак – две приложения, които през последните години са център на клинични и лабораторни изследвания.
Майтаке са богати на полизахариди, които представляват дълговерижни въглехидратни молекули с много лечебни ефекти. Полизахаридите, които се съдържат в Майтаке – бета-глюкан 1,3 и бета-глюкан 1,6 имат уникална структура и сила. Основният полизахарид бета-D-глюкан, който енергизира клетъчната имунна система и активира конкретни клетки и протеини (макрофаги, интерлевкини и Т-клетки) се абсорбира много добре при орален прием и в момента се проучват възможностите му за превенция на рака.
Майтаке съдържа и грифолан, представляващ полизахарид, който активира макрофагите – клетките, представляващи “тежката артилерия” на имунната система. Гъбата е един от малкото растителни видове, който е богат на витамин D, който увеличава натрупването на калций в костите и така забавя остеопорозата. Плодното тяло на гъбата съдържа много протеини, фибри, витамин В1, В2 и В6, фосфор, ниацин, фолат, магнезий, калий, калций, желязо, цинк, рибофлавин, лизин, аланин, глутамин и др.
Лабораторните изследвания показват, че екстрактът от гъбите Майтаке може да възпрепятства растежа на туморите и да стимулира имунната система. Гъбата стимулира дейността на белите кръвни клетки на имунната система, които са жизнено необходими за борбата с рака и други имунологични заболявания. Майтаке активира и помощните Т-клетки, които подпомагат белите кръвни клетки в борбата с раковите клетки и също така имат способността да модулират имунната система.
Едно от най – популярните изследвания на гъбите Майтаке е направено през 2009 година в Центъра по ракови заболявания Memorial Sloan Kettering и е публикувано в списание Cancer Research. Изследването показва, че полизахаридният екстракт от гъбата Майтаке стимулира изключително имунитета на жени, болни от рак на гърдата, а в някои случаи дори спира развитието на болестта.
В Китай при изследване, обхващащо 63-ма пациенти с рак на черния дроб, белите дробове и стомаха, консумиращи три пъти на ден по 4 капсули екстракт от гъбите Майтаке в рамките на 3 месеца, се наблюдават антиракови ефекти.
Консумацията на гъбите Майтаке способства и за намаляване на страничните ефекти след химиотерапия – загуба на апетит, косопад, намаляване на белите кръвни телца, гадене и повръщане.
Направени са и редица други проучвания, които показват, че гъбите Майтаке понижават кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност, което ги прави полезни в борбата със заболеваемостта от диабет.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Гъбите Майтаке се препоръчват и при заболявания на стомаха, тъй като могат да подтиснат натрупването на чернодробни липиди, което подобрява работата и повишава капацитета на черния дроб и дава възможност на организма по-ефективно да се справи с натрупаните токсини.
Гъбите Майтаке имат силни противовъзпалителни свойства и това е една от основните причини да са толкова ефективни в борбата с раковите заболявания.
Освен полезни, гъбите Майтаке са и вкусни. Могат да бъдат намерени и пресни в магазинната мрежа, но най-вече се предлагат под формата на течен екстракт, сух екстракт и под формата на хранителни добавки, които могат да включват и други съставки.
Важно е да отбележим, че течните екстракти на алкохолна основа не съдържат бета-глюкани, защото те не се разтварят в алкохол. За да можем да се възползваме от полезното действие на бета-глюканите е необходимо да се снабдим с двоен екстракт (тинктура, при която се използва алкохолна и водна дестилация) или отвара.
При избор на хранителна добавка, съдържаща Майтаке е добре да се спрем на продукт, който съдържа плодни тела и мицел, за да извлечем максимална полза от употребата му.
Гъбите Майтаке често се комбинират в хранителни добавки с други лечебни гъби като Шийтаке, Чага, Рейши, Кордицепс и други, което засилва още повече положителния им ефект върху организма.