Забравяте, имате проблем с концентрацията? С какво да храним мозъка си ако забравяме?
Да забравяме понякога не е страшно. Да забравяме често обаче вече говори за проблеми с паметта.
Случвало ли се е да не можете да си спомните за нещо важно или да забравите за някакво събитие?
Забързаното и напрегнатото ни ежедневие водят до различни стресови ситуации, които оказват директно влияние върху здравето и паметта ни. Проблемите с паметта се дължат преди всичко на преумората, стреса и неправилното хранене.
Добрата памет е едно от най – ценните неща, които имаме и трябва да я поддържаме в добро състояние. Човешкият ум има нужда от качествена храна и от постоянна работа, за да се поддържа активен.
Голямо значение за концентрацията и добрата памет имат храните, които консумираме.
За да работи пълноценно нашият ум, специалистите препоръчват да се храним с продукти, които са достъпни и всеки може да си позволи.
-
ГИНКО БИЛОБА 100МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО БИЛОБА 30МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ГИНКО ХЕРЦ МОНАСКУС
Регулира нивата на холестерола
Сьомга, сардина, риба тон, скумрия. Съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които са важни за правилното функциониране на нервната система. В рибата се съдържа също и йод, който подобрява яснотата на ума. Според учените редовната консумация на мазни риби може да предотврати деменцията. Препоръчителният прием на риба е 2 два пъти седмично.
Плодове и зеленчуци с червен цвят – домати, ябълки, червено френско грозде, червени чушки. Те съдържат каротеноиди, които повишават дългосрочната памет и калий, който отговаря за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл.
Кореноплодни – моркови, червено цвекло, репички. Тези храни спират измененията в главния мозък, дължащи се на напредването на възрастта. Подобряват притока на кръв в мозъка.
Зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци – спанак, лапад, зеле, броколи, карфиол. Богати са антиоксиданти и витамин С, имат високо съдържание на витамин К и фолиева киселина, което ги прави естествен източник на енергия за мозъка.
Орехи. Консумирането на няколко ореха на ден подобрява паметта. Орехът дори прилича на мозък! Орехите съдържат голямо количество антиоксиданти, които според някои учени могат да възпрепятстват повредата на ДНК на мозъчните клетки и способстват за по – доброто запаметяване.
Ягоди и боровинки. Тези плодове са богати на флавоноиди и антиоксиданти. Или казано иначе, веществата в тях спират стареенето на мозъка и подобряват запаметяването.
Черен шоколад. Съдържа кофеин, който спомага концентрацията, а и е богат на антиоксиданти, които действат като защита срещу свободните радикали.
Естествено само правилното хранене не е гаранция за добра памет. Балансът между правилното хранене, съчетано с активен начин на живот, достатъчно сън, четене на книги, умствени упражнения като решаване на судоку или кръстословици, слушане на музика води до нормалното функциониране на мозъка. За да се радваме на остър ум и добра памет ни е нужен този баланс. Той ще ни помогне да се радваме на добра памет и крепко здраве.