ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки

ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За ОПЦ е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант и че има изключително положителен ефект върху всички симптоми на метаболитния синдром. ОПЦ развиват основния си антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но при затлъстяване, хронични заболявания или приемане на медикаменти и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде съдържат ОПЦ, ПАЦ (проантоцианидини), полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
ПАЦ в гроздовите семки освен че са също толкова силни антиоксиданти, подобряват чувствителността към инсулина и имат подмладяващ ефект върху клетките. По този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и онкологични проблеми.

Продукти съдържащи ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки