OPC е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За OPC е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант. OPC развиват основния антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК, клетъчни органели и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но и при хронични заболявания или приемане на медикаменти, затлъстяване и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва да бъдат постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде на прах съдържат OPC, полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
За здрави клетки и имунна система
За здрави клетки и имунна система