Витамин Д (холекалциферол)

Холекалциферолът (или кратко Калциол), витамин D3 е физиологично проявяващият се във всички нерастителни еукариоти и съответно и при хората витамин D. В храните той се намира предимно в рибата или се прибавя в храните като хранителна добавка. В тялото той поема функцията на прекурсор и през междинен етап се превръща в калцитриол. Витамин D играе важна роля в регулирането на калциевите нива в кръвта и костната структура. Дефицит на витамин D води средносрочно до детски рахит, а при възрастните – до остеомалация/остеопороза. От 90-те години на миналия век е доказано, че витамин D има функции в различни други тъкани, които обхващат клетъчната диференциация, инхибиране на клетъчната пролиферация, апоптоза (клетъчна смърт), имунната модулация и контрол на други системи. Недостигът на витамин D според резултати от досегашни изследвания представлява рисков фактор за автоимунни заболявания, като множествена склероза, болест на Крон, захарен диабет тип 1), инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, мускулна слабост, деменция, болестта на Паркинсон и нарушения на ефективната работа на мозъка. Витамин D действа като защита по отношение на различни видове рак, като например рак на гърдата, левкемия, рак на бъбреците, рак на яйчниците и рак на панкреаса. В допълнение витамин D може да намали броя на паданията при хора над 65 години. Приемането на 700-1000 IЕ намалява риска от падане на с 19%.

Продукти съдържащи Витамин Д (холекалциферол)