Витамин В12

Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12 е и от съществено значение за образуването на червените кръвни телца. Подобно на витамина фолиева киселина, той може да послужи, за да спре прогресията на атеросклероза и по този начин предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Имунната и нервната система също се засилват от витамин В12. Подобно на всички останали витамини от група В и витамин В12 участва в клетъчния метаболизъм. Витамин В12 се намира почти изключително и само в животинските храни като месо, млечни продукти и яйца. Ферментирали чрез микроорганизми растителни храни като киселото зеле също съдържат витамин В12. Един от малкото растителни доставчици на витамин В12 е зърнастеца. Има обаче спорове по въпроса, дали “растителен” витамин В12 може да се използва от организма. В една балансирана диета, която включва месо, яйца или млечни продукти, нуждата от витамин В12 общо взето се задоволява. Хората, които поддържат строг вегетариански режим или веганско хранене и не консумират никакви животински храни, често страдат от недостиг на витамин В12. При стомашни и чревни заболявания, свързани с липсата на стомашна киселина, абсорбцията на витамин В12 може да бъде нарушена. Липсата на витамин В12 се проявява чрез физическо изтощение, проблеми с паметта и в екстремни случаи – трайно увреждане на нервите. За да се гарантира достатъчно снабдяване с витамин В12, той може да бъде приет допълнително с хранителни добавки. Този витамин е абсолютно необходим за образуването на червените кръвни телца, за обновяването на клетките, за изграждане на мускулите и за нормалния растеж и нормалното функциониране на нервната система.

Продукти съдържащи Витамин В12