Черният чесън е обикновен чесън, претърпял специална бавна ферментация при продължителна топлинна обработка. В процеса на ферментиране микроелементите и витамините забележително се увеличават и чесънът се превръща в изключително мощен имуностимулатор . Черният чесън съдържа 18 вида съществени за човешкото тяло аминокиселини, полипептиди, протеини, полифенолни съединения, активна SOD (супер оксид дисмутаза), биологични ензими, гликозиди, витамини, мазнини, липиди, микроелементи, въглехидрати и т.н. Суровият чесън съдържа алицин – мощно противогъбично съединение, коeто след ферментация се превръща в S-allylcystine, чиито антиоксидантни свойства са почти 10 пъти по-силни и което по-лесно се абсорбира от тялото. Също така при ферментацията се генерира и ново съединение – S-arylcystine, което е ефективно за предотвратяване на артериалната склероза, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и др. Черният чесън е известен още с благотворното си влияние при заболявания на простатата, безсъние и запек, противопоставя се ефективно на умората и стареенето, коригира кръвното налягане, кръвната захар, нивата на холестерола, предотвратява рак и подпомага лечението му.
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички