Мангостан / Мангустан (Garcinia Мangostana) е тропическо дърво, известно с мощните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на плодовете си, наричано още “кралица на плодовете”. Мангостанът е участник в борбата със свободните радикали и се използва като помощно средство при злокачествени заболявания. В кората на плода се съдържат висока концентрация ксантони – мощни естествени антибиотични, антивирусни и противовъзпалителни вещества, от които произлизат голяма част от лечебните му свойства. Мангостанът се използва още за намаляване на болка, за успокояване на треска, прилага се при кожни заболявания, диария, цистит, висок холестерол и менструални проблеми.
За максимална усвояемост е препоръчително да се приема по време на ядене.
Данни за употребата на мангостан може да се открият в китайски текстове още от 12 в. Известен още като “храна на боговете”, мангостанът съдържа над 40 вида ксантони, като известни са около 200 вида общо. Ксантоните притежават множество биоактивни съставки, които могат да окажат силно въздействие за премахването на различни бактерии от организма. Според едно изследване, проведено в Сингапур, на 27 плода за доказване на антиоксидантните им качества, мангостанът се нарежда на едно от първите места. Антиоксидантното му действие е по-силно и от това на витамин Е.
За здрави клетки и имунна система