Мака (екстракт от корен)

Мака е вид кореноплоден зеленчук, който съдържа над 31 полезни минерала, заедно с много аминокиселини, антиоксиданти, алкалоиди и стероли. Растението вирее на много висока надморска височина, което обяснява част от лечебните му и енергетични свойства.

Основни полезни свойства на Мака – повишава либидото, подобрява сексуалните функции, подобрява хормоналния баланс и при мъжете и при жените облекчава отрицателните симптоми на менопаузата, засилва устойчивостта на организма срещу болести и укрепва имунитета, увеличава енергията, издръжливостта и силата, намалява стреса и подобрява качеството на съня.

Коренът Мака (Lepidium Meyenii) е адаптоген от семейството Кръстоцветни като броколи и зелето, но поради уникалните си свойства, се счита за една от световните естествени суперхрани. Отглежда се високо в планините на Южна Америка, основно във високите части на Перу, където от много години се използва като афродизиак и средство за повишаване на фертилитета. Полезното действие на корена от Мака включва положителен ефект върху хормоналния баланс, енергийните нива и имунната система.

Приемът на корен от Mака подобрява фертилитета и сексуалната функция и на двата пола, повишава силата и концентрацията при спортуващите, засилва паметта, създава усещане, че се чувстваш “жив” и щастлив, действа енергийно. Смята се, че това действие на Мака се обосновава на действието му върху хормоналния баланс, което от своя страна води до повишаването на количеството произведени ендорфини и съответно усещането “да се чувстваш добре”.

Коренът от мака е богат на много и различни съставки, например: калций (съдържанието на калций в Мака е по-наситено от това в млякото), магнезий, протеини, фибри, 20 аминокиселини, 20 мастни киселини, витамин В1, В2, С и Е, калий, мед, цинк, манган, селен, сяра, натрий, желязо и др. Коренът от Мака се счита за адаптоген – име, давано на определени растения, билки и естествени вещества, които помагат на тялото по естествен път да се приспособи към някои стресиращи фактори като напрегната програма, изискваща работа, умствено или физическо претоварване, болести, резки промени в ежедневието и т.н.

Основни здравословни състояния, които се третират успешно с корен от Мака – ПМС, менопауза, поликистозни яйчници. Мака контролира естрогенните нива в тялото, вследствие на което е изключително полезен при поликистозни яйчници. Ниски или високи естрогенни нива затрудняват овулацията и съответно забременяването. Ето защо балансирането на количеството естроген, което се произвежда в женското тяло и от своя страна производството на, свързания с естрогена, прогестерон, е много важно за засилване на репродуктивната функция, здравословния фертилитет и за подобряване на симптомите на поликистозните яйчници – нерегулярни менструални цикли, повишено окосмяване и др.

Женски хормони, фертилитет, сексуално здраве – коренът от Мака има положителен ефект за подобряване на женското настроение при менопауза и за облекчаване симптомите на депресия и тревожност. Подобрението на настроението от своя страна води до повишено сексуално либидо, поради повишаването на нивата на серотонина – хормона за “да се чувстваш добре”. Мака подобрява женския хормонален баланс като регулира хормоналното производство на надбъбречната и щитовидната жлези. А тези две жлези отговарят за много чувства – от това как да се справяме със стреса до апетита. Възстановяването и поддържането на доброто им здраве е от ключова важност, за да се чувстваме наистина в най-добра форма.

Нивата на тестостерона при мъжете и фертилитет. Мака подобрява качеството на сперматозоидното производство, подвижността и количеството сперматозоиди и всички основни фактори за повишаване на фертилитета. Различни изследвания доказват, че маката подобрява сексуалната дисфункция и либидото и при мъже и при жени.

Енергия, памет и настроение – хората, които употребяват редовно Мака, споделят, че ги кара да се чувстват по-осъзнати, повече изпълнени с енергия и мотивирани и всичко това съвсем скоро, след като са започнали да го използват. Предимството на Мака като енергиен стимулант пред кофеина е, че не предизвиква усещане за напрежение или тремор, както кофеинът. До голяма степен позитивните ефекти на корена от Мака върху енергията, силата и настроението са причинени от това, че премахва симптомите на тревожност и депресия, както и от стабилизираните нива на кръвната захар. Мака регулира също хипоталамуса и помага за доброто действие на хипофизната жлеза, което пък подобрява отново концентрацията и повишава енергията, оттам и подпомогането на паметта и способностите за изпълняване на задачи.

Антиоксидантен стимулант – Коренът от Мака е естествен антиоксидант, стимулира производството на глутатион и СОД (супероксид дисмутаза) – едни от основните вещества, които се борят с болестите в тялото. Мака показва способност да предотвратява развитието на хронични човешки болести, предизвикани от високи нива на “лошия” холестерол, свободните радикали и глюкозна непоносимост. Поради поддържането на нивата на глутатион в тялото, Мака подобрява имунната система, устойчивостта на организма срещу болести и поддържа нивата на холестерола в нормални физиологични граници. Тъй като освен това и значително подобрява глюкозната поносимост, като понижава нивата на захар в кръвта, е от изключителна важност за хората, които се борят със сърдечни болести, диабет или метаболитен синдром. Препоръчително е за употреба от хора с ниско кръвно налягане.

Продукти съдържащи Мака (екстракт от корен)

  • МАКА

  • Обновяване…
    • Нямате артикули в количката.