Суперхрани за здравословен живот. Имат ли своя български еквивалент вносните суперхрани?
Знаете ли, че така популярните напоследък чуждестранни храни с интересни имена, известни като суперхрани, си имат и своите български заместители?
За суперхрани се приемат храните, които имат много повече полезни качества за единица калория в сравнение с остананалите храни. Суперхраните са богати на минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ни предпазват от различни заболявания и поддържат имунната ни система силна.
Специалистите по храненето твърдят, че човешкият организъм усвоява полезните качества на родните храни по – лесно, отколкото тези във вносните храни.
От друга страна консумирането на храни, характерни за нашите географски ширини, допринася за насърчаване на българското производство и запазването на българските традиции в консумирането на типични за региона храни с доказани полезни качества.
Има много български храни, които могат успешно да заместят всеки един от модерните супереквиваленти.
Просото заменя киноата
Киноата е семе, богато на протеини, желязо, магнезий, рибофлавин и манган. Киноата не съдържа глутен, което я прави много ценна за хората с алергия към глутен. Съдържа голямо количество фибри.
Освен, че е в пъти по- евтино от киноата, просото съдържа и почти същите количества фибри и белтъчини.
Просото е важна част от диетата на Анджелина Джоли.
Зърната на просото съдържат повече силиций от всички житни култури.
Просото също не съдържа глутен. Това житно растение е богато на магнезий, фосфор, калий, витамини В1, В2, А, РР и е източник на фибри. Редовната консумация на просо оказва благоприятно въздействие върху кожата, косата и ноктите, увеличава еластичността на тъканите, подпомага изчистването на организма от шлаки, защитава от сърдечна недостатъчност и висок холестерол, редуцира кръвното.
Важно е да се знае, че просото трябва да се консумира белено, за да могат по – лесно да се усвоят полезните за организма вещества.
Шипка вместо годжи бери
Плодовете годжи бери съдържат вещество ( адаптоген ), което има комбиниран терапевтичен ефект върху тялото. Китайците вярват, че тези плодове удължават живота и това ги прави толкова популярни днес. Малките плодчета са богати на селен, желязо, цинк, калий и калций, витамин С, омега – 3 и 6 мастни киселини. Съдържат два пъти повече бетакаротин от морковите. Полизахаридите, които се съдържат в тях подобряват състоянието на имунната система, имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект. Консумацията на годжи бери стимулира отделянето на “ хормона на младостта “, оказва влияние върху либидото, което го прави естествен афродизиак.
Шипката е една от най – разпространените и достъпни билки у нас. Тя е сред най – значимите суперхрани в България. В плодовете на шипката има високо съдържание на витамини А, В1, В2, С, К, Р , незаменими мастни киселини омега-3 и омега-6, както и каротин, ликопен, желязо, фосфор, калий, калций и магнезий. Високото съдържание на пектин в шипката помага при стомашно – чревни проблеми, регулира нивото на кръвната захар при диабет, намалява чувството на глад при диети и понижава „лошия холестерол”. Богатото съдържание на пектини и танини я превръща в ефикасно средство срещу стомашно – чревни и бронхиални заболявания, образувайки защитен слой върху двете лигавици.
Годжи берито съдържа повече фибри, калий и омега-3 в сравнение с родната шипка, но губи битката в съдържанието на витамин С.
В 100 грама плод от шипка, съдържанието на витамин С е 200мг, при 20 мг в 100 грама годжи бери.
Комбинацията от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката ги правят идеално средство за правилно функциониране и укрепване на имунната и кръвоносна система. Шипките са алтернатива при лечение на авитаминоза, тъй като повишават работоспособността и жизнения тонус.
Шипката се грижи и за нашата кожа, защото е богата на антиоксиданти, а съдържащият се в нея витамин С участва в синтеза на колаген. От семките на шипката се извлича масло, което се използва в козметиката за дълбоко подхранване на кожата, третиране на бръчки и заличаване на белези.
Нар вместо акай бери
Акай бери са малки лилави плодчета, подобни на боровинки, които се използват основно в кулинарията. Акай бери съдържат мастни киселини близки до тези на маслините и зехтина, имат високо съдържание на антиоксиданти и фибри, витамини А и С, желязо и калций. Продава се като суперхрана в магазините и е доста скъп продукт. Расте в Бразилия, но успешно може да се замени с друг мощен антиоксидант, който расте в България – нарът.
Нарът е плод, чиито лечебни свойства са познати от древността . Фараоните са били погребвани с този плод, защото са вярвали, че той ще ги направи безсмъртни. Още в древни времене е бил използван е при лечение на треска, кашлица, скорбут, при проблеми с бъбреците, тъй като е доказал своето противовъзпалително, антисептично, обезболяващо и диуретично действие.
Доказано е, че нарът е плодът с най – високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите в нара могат да спрат развитието на атеросклерозата. Сокът от нар е богат на витамин С, калций, магнезий, фосфор, калий и натрий. Той стимулира кръвообращението и намалява холестерола, помага при сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини, сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система. Сокът от нар е ефективно средство при възстановяването след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.
Нарът има тонизиращо действие върху кожата и екстрактът от него се използва в козметиката като средство срещу стареенето на кожата.
Нарът е средство за повишаване на хемоглобина, помага при лош дъх и висока температура.
Плодът е бил смятан за символ на плодородието в древна Персия. Отразява се добре на фертилната способност. Смята се за афродизиак.
Тученица,левурда и коприва вместо спирулина
В България тученицата се възприема като бурен, а в цял свят се култивира, отглежда и продава като скъп листен зеленчук. Тученицата съдържа 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от рибата и 7-8 пъти повече витамин C от цитрусите. Тя помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, намалява риска от злокачествени заболявания, подобрява общото здравословно състояние.
Левурдата е така нареченият див чесън или мечи лук. Български учени са установили, че сокът от левурда има силно антимикробно действие. Освен това той сваля холестерола, разширява кръвоносните съдове, предпазва от сърдечносъдови заболявания. Отлична добавка е към всяко ястие с пролетни зелении – киселец, коприва, лапад и спанак.
Копривата съдържа десетки полезни хранителни вещества и витамини и затова масово присъства в народната медицина.
Всяко едно от трите растения може да си съперничи с водораслото спирулина. Спирулината съдържа калий, желязо, магнезий, цинк, манган – все елементи, които има и в тях. Другото ценно качество на тези листни зеленчуци е, че се отличават с приятен вкус за разлика от стритото на прах водорасло.
Спирулината съдържа още бетакаротин, витамини от група В, витамини Е, К, D, омега мастни киселини.
Използва се основно за стимулиране на имунната система.
Спирулината увеличава антиоксидантната защита, бори се с процеса на стареене, насърчава загубата на тегло, поддържа сърдечно -съдовата система, подобрява процеса на храносмилане и създава благоприятна флора в храносмилателния тракт, води до образуване на повече червени и бели кръвни клетки, които убиват микробите и вирусите. Антимикробните ѝ ефекти помагат да се контролира растежа на патогенни бактерии и дрожди. Хлорофилът почиства кръвта и я снабдява с кислород. Полизахаридите в нея подобряват функцията на костния мозък. Спирулината оказва добро влияние върху състоянието на кожата.
Пчелен прашец вместо корен от мака
Коренът от мака или перуанският женшен, който се продава на прах, е една от най-модерните хранителни добавки в биомагазините днес. В китайската медицина се възприема като всеизцеляващо средство и афродизиак. Полезен е за всички органи, лекува хроничната умора, дори хормоналния дисбаланс, защото е богат на калий, калций, йод, магнезий, фосфор, витамини В, С и D.
Коренът от мака подсилва либидото и подобрява функцията на половата система. Помага в борбата срещу анемията, хроничната умора, облекчава симптомите на менопауза и менструални проблеми. Коренът от мака регулира и стимулира хормоналната система, както при мъжете, така и при жените.
Пчелният прашец се прави от пчелите и е храна за младите пчели. Считан е за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм.
В него има повече аминокиселини, отколкото в сиренето и яйцата, повече протеини, отколкото в месото.
Интересен факт, който обуславя и цената на пчелния прашец е времето, за което пчелата събира количество от една чаена лъжичка – около месец целодневна работа. Такава е препоръчителната дневна доза за прием при възрастен човек.
Пчелният прашец действа като естествен антибиотик, лекува и защитава организма от вируси и болести. Повишава силата и издръжливостта на организма. Бори се с лошия холестерол, премахва токсините, спира растежа на раковите клетки, укрепва сърдечно – съдовата система.
Важно : пчелните продукти могат да предизвикат алергична реакция
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Петмез от грозде или черница вместо кленов сироп
Кленовият сироп съдържа органични киселини – янтарна, лимонова, ябълкова. Това са субстанции, които влизат в процеса на енергийната обмяна и водят до редукция на теглото.
Кленовият сироп е богат също на калий и калций, магнезий, желязо, манган и витамини от група В. Той е много ценен, защото има активизиращо действие върху целия енергиен обмен, превръщайки мастните клетки в енергия. Кленовият сироп набира популярност като средство за детоксикация в началото, а по – късно и като продукт за отслабване.
Петмезът представлява изварен до сгъстяване, гъст и тъмен сироп. Прави се и от захарно цвекло – тогава се нарича меласа и може да замести захарта. Но по-здравословни са петмезите от грозде, сини сливи, рожкови или черници.
Според китайските легенди черниците са ключът към дълголетието. Лекуват всичко от зъбобол през диабет до бъбречна недостатъчност.
Черниците са отлично средство при анемия, защото съдържат много желязо .
В последните години учените провеждат редица изследвания, доказващи полезните свойства на черниците.Те са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамин С, витамин К, фибри и др. Високата концентрация на антиоксиданта – ресвератрол, който съдържат забавя процеса на стареене.
Петмез може да се направи и от други плодове, богати на захар, но този от грозде е най-полезен и най-сладък.
В гроздето се съдържат много органични киселини – ябълкова, винена, лимонена, янтарна, фосфорна, които стимулират обмяната на веществата в организма, затова гроздето и петмезът се препоръчват при запек, при липсва на апетит, чернодробни и жлъчни възпаления. Препоръчва се и при високо кръвно, подагра, атеросклероза и след инфаркт.
Всички тези храни са полезни, богати по своя състав, влияят добре върху здравето ни или казано по друг начин, те са супер.
Някои от тях можем лесно да набавим или да отгледаме сами, други се продават в био – магазините, варианти има и всеки може да направи своя избор!