Суперхрани за здрава щитовидна жлеза
Щитовидната жлеза е орган на ендокринната система, който се намира под адамовата ябълка и има формата на пеперуда. Щитовидната жлеза отделя хормони, които въздействат на клетките в целия организъм и са много важни за регулиране на метаболизма. От тях зависи доколко сте способни да поддържате добра телесна температура, да имате постоянен приток на енергия, а също и да произвеждате суха мускулна маса и да изгаряте мазнини. Щитовидната жлеза е метаболитен активатор на ДНК във всяка една от клетките на човешкото тяло. Неправилното функциониране на щитовидната жлеза има много симптоми като :
– продължителна умора и трудна концентрация;
– бърза промяна в настроението, раздразнителност и депресивни състояния;
– много суха кожа, която се лющи, щом я почешете;
– изтъняваща или оредяваща коса;
– чупещи се и набраздени нокти;
– постоянно усещане за студ;
– напълняване и трудно отслабване;
– световъртеж и ниско кръвно налягане;
Симптомите са много и различни. Много е важно лекарят да разгледа всички симптоми в тяхната цялост и да се направят съответните лабораторни изследвания.
Един от добрите начини да се погрижите за здравето на щитовидната си жлеза е да й осигурите хранителните вещества, от които тя се нуждае. Най-важните нутриенти за здрава щитовидна жлеза са йод, витамин A, цинк, тирозин и здравословни дози от антиоксиданти, както и витамини от група В и желязо. На базата на съдържанието на тези вещества д-р Ариел Поликано предлага следните суперхрани, които ще помогнат да поддържате жлезата в отлично здраве:
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Мака
Коренът от мака е добро средство за подсилване на щитовидната жлеза, защото подпомага балансирането на хипофизата, която от своя страна изпраща хормонални сигнали към щитовидната жлеза. Коренът от мака съдържа и хранителни вещества, необходими на щитовидната жлеза като цинк, желязо, мед и витамини от група В, които подобряват работата на жлезата.
Можете да прибавяте 2- 3 с. л. мака към смути сутрин или да добавяте мака към дресинга за салата.
Морски растения
Морски растения като дулсе, хиджики, нори, морска салата, келп и уакаме. Морските растения са най – богатият естествен източник на йод. Освен това те имат високо съдържание на цинк и мед. Всички тези микроелементи имат отношение към здравето на щитовидната жлеза. Морските растения са богати и на желязо, което се смята за спомагателно хранително вещество за здрава щитовидна жлеза. Например водораслото келп съдържа 4 пъти повече желязо от телешкото месо и около 500 пъти повече йод от ракообразните. Mинералите, които се съдържат в морските растения са много важни за добрия метаболизъм.
Спирулина
Спирулината е богата на йод, който подсилва общото здравословно състояние, богата е на каротеноиди, като бета-каротин и на много важния за щитовидната жлеза витамин А. Спирулината е и много добър източник на тирозин, който е най – важната аминокиселина, когато става дума за добре функционираща щитовидна жлеза.
Освен това спирулината е една от най – добрите храни за детокс на черния дроб, а правилното му функциониране е много важно за щитовидната жлеза, защото преобразуването на неактивния хормон Т4 на щитовидната жлеза в активен Т3 става основно в черния дроб.
Годжи бери
Ендокринната система, която включва и щитовидната жлеза, е много податлива на увреждания, причинени от окислителни процеси. Тези увреждания са резултат от излагане на различни токсини в околната среда, излагане на радиация, прием на пестициди от плодовете и зеленчуците, вредните химикали в пластмасата и други. Тук на помощ идват храните, които се справят със свободните радикали като годжи бери. Плодовете годжи бери са мощен антиоксидант и са чудесен източник на флавоноиди. Неговите антиоксиданти спомагат за намаляване на стреса, причинен от окислението, а той често е главен виновник за проблемите на щитовидната жлеза.