Синдром на пропускливите черва – всички болести започват от червата
Преди векове Хипократ е казал, че “ всички болести започват от червата ” и съвременните изследвания потвърждават, че здравето на червата е от решаващо значение за здравословното състояние на всеки един от нас, а нарушаването на чревното здраве води до развитието на различни заболявания.
Знаете ли, че 80% от стабилността на имунната ни система зависи от правилното храносмилане, а около 70% от клетките на имунната система се намират в храносмилателната система?
Това означава, че състоянието на червата и имунитета са в неразривна връзка.
Лигавицата на храносмилателния тракт прилича на мрежа, която е съставена от малки дупчици, които позволяват само на определени вещества да преминават през нея. Синдромът на пропускливите черва (Leaky Gut Syndrome) или СПЧ е заболяване, при което т.нар. мрежа в храносмилателния тракт се поврежда, което води до уголемяване на нейните отвори и вещества, които принципно при здрава лигавица не биха могли да преминат като протеини, глутен, неразградени хранителни частици и болестотворни бактерии, преминават свободно.
Или казано по-друг начин, пропускливостта на червата позволява на вещества, които принципно се абсорбират, да навлязат в кръвообращението. Тези токсини се прехвърлят в черния дроб, който би следвало да се справи с тях, но поради претоварването му, той ги съхранява в тъканите на тялото за по-късен етап на обработка. Колкото по-пропусклива е лигавицата, толкова по-слаби стават червата и толкова по-претоварен става черния дроб.
Могат да възникнат различни заболявания, когато защитните функции на червата са нарушени. Чревната пропускливост кара имунната система да даде отговор като атакува органите на собственото си тяло. Това може да доведе до имунни нарушения, автоимунни и други заболявания като възпаления на червата, целиакия, диабет тип 1, фибромиалгия, болест на Крон, псориазис, множествена склероза, заболявания на щитовидната жлеза, екземи, мигрена, депресия и други.
Най-честите симптоми на Синдрома на пропускливите черва включват:
– непоносимост към различни храни
– кожни проблеми като акне и обриви
– храносмилателни проблеми, качване на тегло
– умора, отпадналост, болки в ставите и мускулите
– коремни болки, газове, киселини, диария
– безсъние, безпокойство, депресия
Кои са основните причини за развитие на Синдрома на пропускливите черва :
– Небалансирано хранене, включващо диети с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, преработени храни и захар, ГМО храни и хибридни храни
ГМО храните и хибридните храни са обработени по специален начин с цел да бъдат по-издръжливи на климатични условия и паразити. Те съдържат голямо количество хранителни блокери, наречени фитати и лектини. Според някои специалисти лектините са главен виновник за развитието на автоимунни заболявания. Те представляват защитни растителни протеини, които попадайки в организма “избират” захарите към които се свързват, а по този начин пречат на нормалното функциониране на тъканта, към която са се свързали и така предизвикват различни проблеми в метаболизма на клетките и тялото. Най-високо съдържание на лектини има в пшеница, боб, соя, фъстъци и други култури.
Кравето мляко е друга храна, която може да доведе до развитието на Синдром на пропускливите черва, поради наличието на протеина А1 бета казеин, който е алерген за много хора. Захарта също опустошава храносмилателната система. Тя подхранва растежа на дрожди, кандида и лоши бактерии, което уврежда червата.
– Хроничен стрес
Хроничният стрес води до отслабване на имунната система, до невъзможност на организма да се справи сам в борбата с вируси и бактерии, което може да доведе до възпаления и развитие на Синдром на пропускливите черва. С цел намаляване на стреса се опитайте да си осигурите качествен сън, намерете си приятни занимания, бъдете активни, срещайте се с положителни и вдъхновяващи хора, почивайте и се смейте.
– Употребата на антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и токсини
Антибиотиците, пестицидите, нестероидните противовъзпалителни средства, чешмяната вода, обогатена с флуор и хлор са сред най-честите причинители на Синдрома на пропускливите черва.
Антибиотиците са особено вредни за чревната флора. Последните проучвания показват, че употребата на антибиотици води до дълбока и бърза загуба на разнообразие и промяна в състава на чревната флора.
– Дисбактериоза
Дисбактериозата е състояние, при което липсва равновесие между полезните и вредните бактерии в червата. Дисбактериозата не се развива при здрави хора и нейното наличие е сигнал за здравословни проблеми.
За да поддържаме или възстановим здравословното състояние на червата е необходимо да избягваме всички хранителни токсини, да обогатим диетата си с ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, боза, кефир, квас и други, да предприемем мерки за овладяване и управление на стреса и да заселим червата с добри бактерии с помощта на пробиотични добавки.
Има много добавки, които поддържат здравето на храносмилателната система, но най-добър ефект при Синдром на пропускливите черва имат пробиотиците, храносмилателните ензими, сок от алое вера, L-глутамина и корен от Женско биле.
Пробиотици – това са полезни форми на чревните бактерии, които помагат за стимулиране на естествените храносмилателни сокове и ензими, които от своя страна подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система.
Комбинацията от прием на храни, богати на пробиотици и пробиотична добавка е отлично решение при Синдрома на пропускливите черва.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
НОРМА СЛИЙП
Пълноценен сън
Храносмилателни ензими – употребата на 1-2 капсули храносмилателни ензими в началото на всяко хранене подпомага правилното и пълно усвояване на хранителните вещества, което намалява вероятността частично смлени храни и вредни протеини да преминат през чревната лигавица.
L-глутамин – това е есенциална аминокиселина, която подобрява работата и здравето на стомашно-чревния тракт. L-глутаминът служи като източник на гориво за клетките на лигавицата на стомашно-чревния тракт и по-конкретно на клетките на тънкото черво. Предлага се под формата на добавки, действа противовъзпалително и намалява усвояването на потенциално алергенни молекули. Препоръчителната доза варира между 2-5 грама, два пъти дневно.
Корен от Женско биле или Сладък корен – това е адаптогенна билка, която регулира нивата на кортизола, успокоява възпаления и раздразнения на стомаха и чревната лигавица, и има регенериращи свойства върху клетките на храносмилателната система. Тази билка е особено полезна при Синдром на пропускливите черва, причинен от емоционален стрес. Препоръчителната доза е 500 милиграма, два пъти дневно.
Кверцетин – това мощно противовъзпалително средство е силен антиоксидант, който подобрява функцията на чревната бариера, предпазва стомаха от язви и неразположения, особено при прием на нестероидини противовъзпалителни средства. Нови изследвания показват ефективността на кверцетина при лечение на язвен колит. Препоръчителната доза е 500 милиграма по време на хранене, три пъти дневно.