Пролетни рецепти за смути при констипация
Колко често ви се случва да страдате от запeк? Констипацията е едно от най-неприятните неразположения за тялото, което по една ли друга причина е много често явление при съвременния човек. Чувството, че не можеш да се изходиш пълноценно, дискомфортът да си легнеш вечер с усещане за тежест, липсата на апетит и натрупването на токсини – всичко това доказано влияе върху настроението и психическото състояние.
Акумулирането на токсини в тялото може да доведе до още по-неприятни последствия, защото когато организмът дълго време не успява да изхвърли своите отпадъци, той започва да черпи вещества от тях.
След зимата има още по-голяма вероятност да страдаме от непълноценно и нерегулярно изхождане. Една от първите причини за констипацията е липсата на достатъчно фибри в тялото. Затова ви предлагаме няколко рецепти за смути, които осигуряват достатъчно количество естествени фибри, било то от плодове, зеленчуци, или от зърнени култури, и помагат за по-лесно отстраняване на органичните отпадъци и по-добро настроение.
При тези рецепти против запек важи следното правило: колкото по-цветно е е смутито, толкова по-добре е за храносмилането. Ако сте все още нови в „смути общността“, ще ви открехнем с няколко безценни съвета. А те са:
- Пийте смутито бавно, не на една глътка като че пиете вода. Бързото пиене може да причини газове.
- Щом приготвите своето смути, изпийте го в рамките на пет-десет минути.
- При констипация най-добре е да се приема сутрин, така че да раздвижите перисталтиката с една „фиброва инжекция“
- Много хора предпочитат да подсилят смутито с течни витамини и минерали
Рецепта 1
Съставки:
- 1-2 резена ябълка
- 1 банан
- ½ чаша стафиди, киснали във вода за една нощ
- 1 чаша бадемово мляко
- 1 ч.л. мед
- 2 с.л. ленено масло
- 1 с.л. лецитин на гранули
- лед по желание
Всичко това се слага в блендер, като най-добре е първо да започнете с банана и течностите, а после добавете останалите съставки. Лененото масло е добър вариант за всяко смути, защото изглажда и заздравява кожата.
Рецепта 2
Съставки:
- няколко резена ябълка с кората
- ½ чаша сварен ечемик
- ¼ ч.л. ванилия за аромат
- ¼ ч.ч. стафиди, киснали във вода
- 2.с.л. масло от ленено семе
- 1 ч.л. лецитин на гранули
Отново просто миксирайте продуктите в блендер. Препоръчваме използването на лецитин, тъй като той прави сместа по-лесносмилаема, а в същото време не придава никакъв вкус.
Рецепта 3
Съставки:
- ½ чаша с нарязани ябълки
- 1 банан
- ½ чаша с нарязан ананас
- ¼ чаша ябълков сок
- ½ чаша бадемово мляко
- 2 с.л. овесени ядки
- 2 с.л. ленено масло
- 1 ч.л. лецитин на гранули
Вместо ананас в тази рецепта може да добавите ягоди.