Противовъзпалителният антиоксидант кверцетин

Кверцетинът е мощен флавоноиден антиоксидант, който се среща в много плодове и зеленчуци. Той има антиалергенни, анти-вирусни, противомикробни и противовъзпалителни свойства, играе важна роля в борбата срещу свободните радикали и възпалението.
Кверцетинът е важно противовъзпалително средство, защото действа като антиоксидант, което означава, че се бори с процеса на оксидация и така ограничава вредното влияние на свободните радикали върху организма. Свободните радикали повреждат клетъчните мембрани, променят начина на действие на ДНК, увеличават клетъчните мутации и могат да причинят смъртта на здрави клетки.
Изследванията показват, че възпалението е в основата на много заболявания, включително сърдечни, ракови, психични и автоимунни заболявания, характеризиращи се с намаляване на познавателната способност.
Кверцетинът подобрява издръжливостта. Той е чудесен антиоксидант, който има противовъзпалително действие при болки в мускулите след физическо натоварване и допринася за повишаване на издръжливостта. Кверцетинът повишава физическата работоспособност, защото подпомага здравето на кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества до мускулите и ставната тъкан.
Проучванията показват, че приемът на кверцетин повишава съпротивителните сили на организма, подпомага имунната система и така предотвратява податливостта към заболявания, които могат да се появят, когато човек тренира интензивно и организмът му изпитва изтощение.
Кверцетинът се среща в много храни, но най-високо съдържание има в следните:
Ябълки
Не забравяйте, че “Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен”. Това наистина е вярно. Ябълките са богати на важни витамини и минерали, а също така са отличен източник на фибри. Те съдържат в изобилие мощния антиоксидант кверцетин, който помага в борбата със свободните радикали, стимулира имунната система и подобрява физическата работоспособност и издръжливост.
Ако искате да повишите вашата издръжливост, просто изяжте една ябълка преди тренировка. Ябълката помага на кислорода по-лесно да навлезе в белите дробове, което прави тренировката по-дълга и по-интензивна.
Лук
Лукът съдържа различни биологично активни съставки – полифеноли, флавоноиди и други. С най-висока концентрация в лука е кверцетинът – силен антиоксидант, който противодейства на оксидативния стрес и така елиминира една от основните причини за натрупване на токсини в организма. Когато причинителите на възпалението са в ниски концентрации, те не могат да доведат до сериозни възпалителни реакции.
-
АНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
СУПЕРАНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Броколи
Броколите съдържат високи нива на кверцетин и кемпферол. Повечето мускулни проблеми, получаващи се след интензивна тренировка, се причиняват от свободните радикали. Въпреки, че са полезни за мускулния метаболизъм, прекаленото им натрупване в организма отслабва мускулното възстановяване и с напредването на възрастта става причина за различни болести. Правилният подбор на точния вид антиоксидант предпазва мускулната тъкан от вредното действие на свободните радикали след тежка тренировка.
Горски плодове
Добавете към диетата си черни боровинки, касис, червени боровинки, къпини – така ще повишите ежедневния прием на витамини и антиоксиданти, ще стимулирате имунната система и ще намалите мускулните болки след тренировка. Добавете плодовете към протеинови шейкове, плодови смутита, овесена каша или кисело мляко.
Няма съмнение, че най-добрият източник на витамини, минерали, биофлавоноиди и други полезни за организма хранителни вещества е храната, защото там те са в своето естествено състояние, но от друга страна голяма част от тези храни не са достъпни през цялата година или организмът може да има непоносимост към тях, което ограничава тяхната консумация. Тогава на помощ идват хранителните добавки, които освен кверцетин съдържат и магнезий, витамин С, бромелаин и други.
Приемът на кверцетин е важен, защото повишава способността на организма да се бори с различни заболявания, увеличава физическата работоспособност и издръжливост, стимулира имунната система и стопира алергиите в зародиш.