Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Червена боровинка (lingonberry) - листа 300,000 mg
- Коприва 300,000 mg
- Червена боровинка (cranberry) 300,000 mg
- Витамин С 60,000 mg
- Червена боровинка (lingonberry) - екстракт от листата 40,000 mg
Червена боровинка (lingonberry) - листа
Листата от червена боровинка (lingonberry) имат ефект на дезинфектант на урината. Този ефект се получава по следният начин: Листата на червената боровинка съдържат Арбутин. Арбутинът се хидролизира в храносмилателната система до хидрохинон и глюкоза. След като се абсорбира, следва свързване с глюкуронова и сярна киселина и екскрецията в урината. Алкално реагиращата урина води до частична хидролиза на конюгатите и формираният тогава хидрохинон е антибактериален. "Антибиотичния" спектър на хидрохинона обхваща много щамове на родовете Enterobacter, Escherichia Coli, Pseudomonas и Staphylococcus. Ефектът - по-високи нива на хидрохинон в урината - може да бъде подобрен чрез едновременното поемане на алкални вещества като карбонати.
|
Коприва
Активните съставки в копривата (Urtica Dioica) усилват образуването на урина и по този начин допринасят за изхвърлянето на нежелани бактерии от тялото.
|
Червена боровинка (cranberry)
Последните проучвания показват противовъзпалителния ефект на червената боровинка при всякакъв вид инфекции, особено при тези на пикочните пътища и на червата. Ефектът се дължи на някои компоненти на червената боровинка, които пречат на захващането на бактериите - патогенните организми не могат да се задържат и може да се изхвърлят с урината. Съответният противозалепващ ефект е доказан. Споменатите компоненти са проантоцианидините, съдържащи се в червената боровинка. Лабораторни опити показват също, че червените боровинки могат да намалят образуването на зъбна плака. Това със сигурност се основава на същия механизъм - бактериите в устата се отлепват и могат да бъдат изхвърлени лесно чрез изплакване на зъбите. Подобен е ефектът и с "лошите" бактерии в чревната система.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Червена боровинка (lingonberry) - екстракт от листата
Листата на червената боровинка (lingonberry) съдържат активни съединения с антибиотично действие, които бързо намаляват броя на патологичните причинители на възпаления. Като добавим това към естествения противовъзпалителен ефект на червената боровинка при всякакъв вид инфекции, тя се превръща в едно от най-ефикасните природни средства за предпазване от инфекции на пикочните пътища и за бързото им лечение. Част от този положителен ефект, се дължи на проантоцианидините, съдържащи се в червената боровинка, които имат още редица други предимства за човешкото здраве.
|
Все още няма отзиви.