Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Витамин С 150,000 mg
- Червено цвекло 140,000 mg
- Магнезий (Магнезиев оксид) 120,800 mg
- Биофлавоноид (концентрат) 100,000 mg
- Европейска винена лоза (Vitis Vinifera) 100,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 89,000 mg
- Конски кестен (концентрат 20%) 20,000 mg
- Витамин В5 12,000 mg
- Бодлив залист 10,000 mg
- Витамин В2 2,400 mg
- Витамин В6 2,400 mg
- Цинк от водорасли Спирулина платенсис 0,260 mg
- Витамин В1 2,2 mg
- Витамин В12 0,006 mg
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Червено цвекло
Червеното цвекло съдържа бетаин, който укрепва кръвоносните съдове, има високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби. Оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.
|
Магнезий (Магнезиев оксид)
Магнезиевият оксид специално се използва също в подкрепа на здравословна стомашно-чревна система.
След калция магнезият е второто минерално вещество, което е от съществено значение за формирането на костите и зъбите. За мускулите той играе важна роля като електролит за нервните импулси и подпомага така тяхната функция. Тъй като магнезият е особено важен за функцията на мускулите, недостигът му се проявява например в спорта като мускулен тремор или спазми.
С потта на тялото също се губи магнезий, поради което е препоръчително при продължително усилие, да се обръща внимание на редовно приемане на магнезий. Напрежение на мускулите, което причинява проблеми с гърба и врата, може също да е резултат от липсата на магнезий. Ако недостигът е постоянен, могат да бъдат засегнати стабилността на костите и зъбите, както и протичането на ензимно зависими процеси в организма. Особено хора с проблеми в стомашно-чревната дейност, може да страдат от недостиг на магнезий. За да изгаря мазнините, организмът ни се нуждае от повече магнезий от нормалната ежедневна доза. Магнезият е необходим и за образуването на редица важни ензими.
|
Биофлавоноид (концентрат)
Биофлавоноидите са група полифенолни антиоксиданти, които намаляват образуването на кръвни съсиреци и чупливостта на стените на капилярите. Намаляват чупливостта на капилярите, като предотвратяват увреждането на базалната им мембрана.
|
Европейска винена лоза (Vitis Vinifera)
Европейската винена лоза (Vitis vinifera) е богата на вещества, които отговарят за поддържане еластичността и тонуса на стените на вените, нормализират проницаемостта на капилярите и предотвратяват чупливостта им. Европейската винена лоза стабилизира колагена, възпрепятства застоя на кръв в краката и възникването на тежест и болки в тях.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Конски кестен (концентрат 20%)
Конски кестен (Aesculus Hippocastanum) расте основно на Балканите. В семената, листата и цветовете му се съдържа растителната съставка ескулин. Ескулинът има съдоукрепващо, антикоагулантно и противовъзпалително действие.
Концентрати и екстракти от конски кестен често се използват за облекчаване на хронични заболявания на вените.Кестенът има венотонично, противовъзпалително, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Намалява вискозитета на кръвта и склонността към образуване на тромби. Бързо премахва болките предизвикани от умора, травми, оток, както и ревматични болки.
|
Витамин В5
Витамин В5 е познат и като пантотенова киселина и се съдържа в почти всички храни. Витамин В5 е от съществено значение за изработването на коензим А, който пък от своя страна е необходим за метаболизма на въглехидрати, белтъчини и мазнини. По този начин Витамин В5 играе като всички витамини от група В важна роля в снабдяването на тялото с енергия. Витамин В5 освен това поддържа защитната функция на лигавиците. Витамин B5 също така е полезен за кожата и още повече за косата, чийто растеж и пигментация поддържа. До липсата на витамин В5 се стига рядко, защото той се намира в изобилие. Недостиг може обаче да се появи например при хора, които страдат от чревни заболявания. Анемия, слаба имунна система, както и изтръпнали или парещи крака и стъпала могат да бъдат признак за това.
|
Бодлив залист
Коренището на Бодливия залист (Ruscus aculeatus), наричан също миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир, съдържа стероидни сапонини, идентифицирани и характеризирани като рускогенини. Бодливият залист традиционно се използва за допълнителна терапия при хронични венозни заболявания с неприятните странични ефекти като чувство на натиск, тежест и крампи на краката, сърбежи и подуване.
|
Витамин В2
Витамин В2 играе централна роля в обмяната на веществата. Той подкрепя превръщането на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия. Витамин В2 изпълнява и важна функция в преобразуването на хранителните вещества в мастни киселини и ендогенни протеини. Той освен това подкрепя функцията на витамините В6 и ниацин (В3). Известният също като рибофлавин или витамин B2 лактофлавин се среща най-вече в млечните продукти. Но месото, пълнозърнестият хляб и някои гъби са също добри източници на витамин В2. В култури, в които царевицата е една от основните храни, се проявява недостиг на витамин В2, тъй като царевицата е бедна на него. Възпаление на устната лигавица, напукани ъгли на устата или проблеми с растежа може да са знаци за дефицит на витамин В2. В този случай, храненето може да се допълни със съответните препарати. Този витамин е отговорен за нормалния растеж на тялото и за снабдяването на клетките с енергия.
|
Витамин В6
Тялото се нуждае от витамин В6 (наречен и пиридоксин), за да преобразува аминокиселини от храната в свои собствени протеини. Витамин В6 има по този начин важен принос за метаболизма. В допълнение, витамин В6 участва в развитието на червените кръвни телца, които снабдяват организма с кислород. Дори имунната и нервната система се влияят от витамин В6. Така например витамин В6 е необходим за образуването на "хормона на щастието" серотонин. Умора, безсъние и нервност могат да бъдат симптоми на отслабване на нервната система, което да се основава на липсата на витамин В6. Дори и при силна имунна защита дефицитът на витамин В6 може да окаже отрицателно влияние. Може да се появят промени или възпаления на устната лигавица или на ъгълчетата на устата. Витамин В6 се намира в сравнително много храни - особено месо, пълнозърнести храни, картофи, различни зеленчуци, банани и авокадо. Независимо от това, лек дефицит не е необичаен. Особено богата на протеини диета повишава необходимостта от витамин В6. Препарати, съдържащи витамин В6, могат да допълнят лесно дневния хранителен прием. Този витамин е отговорен за нормалното съдържание на магнезий в организма, дейността на мозъка и за мускулната активност. Той също така е необходим за образуването на червените кръвни телца.
|
Цинк от водорасли Спирулина платенсис
Цинкът участва в обмяната на белтъците, липидите и въглехидратите. Много е важен за производството на колаген. Допринася за образуването на мрежа от влакна, които улавят червените кръвни клетки и така ускорява заздравяването на раните. Предпазва от преждевременно стареене. поддържа имунната система, доброто състояние на кожата и косата. Има благоприятен ефект върху половите органи. Цинкът също така е силен антиоксидант. В комбинация с витамин А поддържа зрението.
|
Витамин В1
Витамин В1 играе важна роля за правилното функциониране на мускулите и нервите. Подобно на други витамини от групата B той също участва в клетъчните метаболитни процеси. Помага като коензим на тялото да получи енергия от въглехидрати и мазнини и по този начин се отразява на производителността на паметта. Слабата памет или умората може да са знак за липса на витамин В1, от който човешкото тяло може да натрупа само малки запаси. Голямото физическо натоварване може да увеличи вероятността от дефицит на този витамин, защото въглехидратния метаболизъм се засилва. Въпреки че лек недостиг на витамин В1 често се случва и в развитите страни, на практика болестта "бери-бери" вече е изчезнала. Тя се причинява от остър недостиг на витамин В1 и уврежда сериозно нервите и мускулите. Зърнените храни съдържат доста витамин В1. За производство на храни обаче обикновено се използват белени зърна. Обвивките на семената и кълновете с високото си съдържание на витамин В1 се губят при беленето. За по-доброто снабдяване на витамин В1 в менюто е хубаво да присъстват бобови растения като леща или соя. Свинското месо и черния дроб, също съдържат големи количества витамин В1. Широко разпространеният дефицит на витамин В1 може да бъде предотвратен с подходяща хранителна добавка. Този витамин е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите, за протичането на нервните импулси и за нормалното функциониране на мускулите, като също така участва в изграждането на нервната тъкан.
|
Витамин В12
Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12 е и от съществено значение за образуването на червените кръвни телца. Подобно на витамина фолиева киселина, той може да послужи, за да спре прогресията на атеросклероза и по този начин предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Имунната и нервната система също се засилват от витамин В12. Подобно на всички останали витамини от група В и витамин В12 участва в клетъчния метаболизъм. Витамин В12 се намира почти изключително и само в животинските храни като месо, млечни продукти и яйца. Ферментирали чрез микроорганизми растителни храни като киселото зеле също съдържат витамин В12. Един от малкото растителни доставчици на витамин В12 е зърнастеца. Има обаче спорове по въпроса, дали "растителен" витамин В12 може да се използва от организма. В една балансирана диета, която включва месо, яйца или млечни продукти, нуждата от витамин В12 общо взето се задоволява. Хората, които поддържат строг вегетариански режим или веганско хранене и не консумират никакви животински храни, често страдат от недостиг на витамин В12. При стомашни и чревни заболявания, свързани с липсата на стомашна киселина, абсорбцията на витамин В12 може да бъде нарушена. Липсата на витамин В12 се проявява чрез физическо изтощение, проблеми с паметта и в екстремни случаи - трайно увреждане на нервите. За да се гарантира достатъчно снабдяване с витамин В12, той може да бъде приет допълнително с хранителни добавки. Този витамин е абсолютно необходим за образуването на червените кръвни телца, за обновяването на клетките, за изграждане на мускулите и за нормалния растеж и нормалното функциониране на нервната система.
|
Все още няма отзиви.