Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Доломит 250,000 mg
- Джинджифил (корен) 200,000 mg
- Хидроксиапатит 150,000 mg
- Метилсулфонилметан (MSM) 90,000 mg
- Зеленоуста мида 30,000 mg
- Джинджифил (екстракт) 20,000 mg
- Витамин Д (холекалциферол) 0,003 mg
Доломит![]()
Доломитът е добър източник на естествен калций и магнезий в естественото съотношение Ca/Mg от около 2:1.
Калцият е количествен елемент и поради това не принадлежи на към микроелементите. Със съдържание от 1-1,1 килограма калцият е най-силно представеният минерал в човешкото тяло. 99% от калция в тялото се намират в костите и зъбите - богатото на калций съединение хидроксиапатит (Ca5(PO4)3(OH)) им придава стабилност и сила. В същото време костите служат като резервоар за калций - при недостиг на калций, част от него се отделя от костите и се предоставя за други задачи. Декалцификацията на костната тъкан - остеопорозата, се проявява предимно в напреднала възраст.
В клетките калцият отговаря за възбуждането на мускулите и нервите, на гликогения метаболизъм и на деленето и участва в активирането на някои ензими и хормони. В кръвта трябва да има постоянна концентрация от 2,1-2,6 ммол/л калций. Тя се регулира от хормони като калцитриол или калцитонин. Само 0,1% от общото съдържание на калций в тялото се намират в извънклетъчното пространство, от които 50% са в свободно йонизирана и следователно в биологично активна форма. Калцият се намесва в много метаболитни процеси, като например в костния метаболизъм, нервно-мускулната възбудимост, проводимост на нервите и съсирването на кръвта. Имаме най-голяма нужда от калций по време на бременност, кърмене, по време на растежа и за минерализация на костите в напреднала възраст.
Тъй като магнезият е от съществено значение за всички организми, той е едно от основните вещества. Магнезий се съдържа в различни количества във всички храни и в питейната вода. Той се резорбира в горната част на тънките черва. Тялото на възрастен човек съдържа около 20 грама магнезий (в сравнение с 1000 г калций). В кръвната плазма магнезият е свързан до 40% от протеини. Магнезият участва в приблизително 300 ензимни реакции като ензимен компонент или коензим, а освен това свободните магнезиеви йони влияят върху потенциала на клетъчната мембрана. Магнезиевите йони действат като "sеcond messenger" в имунната система. Те стабилизират потенциалa на покой на възбудимите мускулни нервни клетки и на клетките на вегетативната нервна система.
Недостиг на магнезий води до безпокойство, нервност, раздразнителност, главоболие, липса на концентрация, умора, обща слабост, сърдечни аритмии и мускулни спазми.
|
Джинджифил (корен)![]()
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкусът пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи.
Смята се, че стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат и положителен ефект при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Хидроксиапатит![]()
Животинските кости се състоят до около 65% от неорганични компоненти, предимно хидроксиапатит - вид калциев фосфат с формулата Ca5[OH|(PO 4)3] и около 35% органични съставки, предимно колаген, който представлява структурна белтъчина с много висока издръжливост на опън. В допълнение имат протеини и мазнини, а в пресните кости и вода. Хидроксиапатитът осигурява на костите якост на натиск и твърдост, а колагенът - издръжливост на опън. Хидроксиапатит може да се образува в определени клетки, т.нар. остеобласти, от фосфат и калциеви йони. За целта първоначално в колагенова матрица от органични фосфати се освобождават фосфатни йони, докато се превиши произведението на разтворимост на калциевия фосфат. Колагенът действа като ядро за кристализацията на хидроксиапатит. Високата якост произтича от факта, че кристалите на хидроксиапатита се подреждат в съответствие на линиите на напрежението чрес опън и натиск и при това образуват структура от подпори. Хидроксиапатитът е важен градивен елемент за развитието на костната тъкан. Така например костите на скелета се състоят от около 50%, дентинът (веществото, от което се състоят зъбите) от около 70% и зъбният емайл - от около 97% хидроксиапатит. Нашият калциев хидроксиапатит е изцяло екстракт от кости на едър рогат добитък. Този екстракт съдържа същия уникален компонент на костите - хидроксиапатит, от който се нуждае организмът, за да възстанови загубената костна тъкан. Екстрактът се получава при изсушаване чрез замразяване при извънредно ниски температури, при които се запазват костният материал и органичните фактори за растежа на костите.
|
Метилсулфонилметан (MSM)![]()
Метилсулфонилметан (MSM) е органична, биологично активна форма на сяра и се намира във всички живи организми. Веществото има действително забележителни превантивни и терапевтични свойства. Когато тялото изпитва недостиг на биологична сяра, това може да доведе до недостатъчна функция на всяка клетка, тъкан и всеки орган на тялото. Сярата е третият най-разпространен минерал в организма след калций и фосфор.
МSМ не само засилва ефекта на повечето витамини и хранителни вещества като витамин С, коензим Q10, всички витамини, селен и магнезий, но също така подобрява и усвояването им в клетките. Тъй като тялото използва хранителните вещества по-добре, използването на хранителни добавки е още по-ефективно. Метилсулфонилметанът показва положителен ефект при дегенеративни ставни заболявания, ревматизъм и възпаление на синовиалната мембрана и съединителната тъкан.
MSM е много ценен и за спортистите, тъй като може да доведе до значително облекчение на болки в мускулите или заболявания на скелетната мускулатура, затова често се използва и от спортни медици. Той помага при пренапрегнати от тренировки или работа на мускулите. Периодът на възстановяване се съкращава и раните зарастват по-бързо.
|
Зеленоуста мида![]()
Зеленоуста мида е отдавна оценена за нейните положителни ефекти върху функционирането на ставите.
Открито е, че коренните жители на Нова Зеландия - маорите - дори и в напреднала възраст се радват на забележително добро състояние на ставите. Това важи обаче само за тези маори, които живеят в крайбрежните области. В търсене на причината, изследователите открили, че те консумирали голямо количество зеленоуста мида.
Запазващото ставите действие на зеленоустата мида се обяснява със съставки, наречени глюкозаминогликани, както и с особените Омега-3 мастни киселини. За нормалното функциониране на ставите две неща са от решаващо значение - ставният хрущял и синовиалната течност, известна и като "смазка на ставите", която се намира в процепа на ставата. Хрущялът и синовиалната течност са в процес на постоянно разграждане и ново изграждане. Хранителните вещества за образуването на ставната течност се доставят чрез кръвообращението. Глюкозаминогликаните и хиалуроновата киселина в този процес отговарят за високия вискозитет (гъстотата) на синовиалната течност. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мидата, имат противовъзпалителен ефект, защитават и поддържат хрущяла при възпалителни процеси в ставата.
Редовната консумация на зеленоуста мида допринася за оптималното снабдяване на ставите с хранителни вещества и спомага за поддържането на ставната функция.
|
Джинджифил (екстракт)![]()
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкуса е пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи. Стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат положителен ефект и при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Витамин Д (холекалциферол)![]()
Холекалциферолът (или кратко Калциол), витамин D3 е физиологично проявяващият се във всички нерастителни еукариоти и съответно и при хората витамин D. В храните той се намира предимно в рибата или се прибавя в храните като хранителна добавка. В тялото той поема функцията на прекурсор и през междинен етап се превръща в калцитриол. Витамин D играе важна роля в регулирането на калциевите нива в кръвта и костната структура. Дефицит на витамин D води средносрочно до детски рахит, а при възрастните - до остеомалация/остеопороза. От 90-те години на миналия век е доказано, че витамин D има функции в различни други тъкани, които обхващат клетъчната диференциация, инхибиране на клетъчната пролиферация, апоптоза (клетъчна смърт), имунната модулация и контрол на други системи. Недостигът на витамин D според резултати от досегашни изследвания представлява рисков фактор за автоимунни заболявания, като множествена склероза, болест на Крон, захарен диабет тип 1), инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, мускулна слабост, деменция, болестта на Паркинсон и нарушения на ефективната работа на мозъка. Витамин D действа като защита по отношение на различни видове рак, като например рак на гърдата, левкемия, рак на бъбреците, рак на яйчниците и рак на панкреаса. В допълнение витамин D може да намали броя на паданията при хора над 65 години. Приемането на 700-1000 IЕ намалява риска от падане на с 19%.
|
Все още няма отзиви.