Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Монаскус 200,000 mg
- Гарциния Камбоджа 130,000 mg
- Цикория 130,000 mg
- Червен боб (екстракт) 130,000 mg
- Зелено кафе (екстракт) 50,000 mg
- Поликозанол 95% 20,000 mg
Монаскус![]()
Червен ферментирал ориз (известен и като червено оризово брашно) се нарича Монаскус (Monascus Purpureus) и се получава чрез естествен процес на ферментация от микроорганизмите в ориза. Оризът се оцветява в червено с увеличаване на ферментацията и съдържанието на ефективната естествена съставка монаколин постепенно се увеличава.
Монаколините могат да блокират частично производството на необходимите за синтеза на холестерина основни структури и забавят по този начин синтеза на холестерол. По тази причина монаколините се наричат "компетитивни инхибитори". Техният ефект е обратим и след като монаколините се разградят, техният ефект намалява.
Постоянният прием на монаколини е абсолютно наложителен, ако искате да поддържате ниски нива на "лошия" холестерол. Косвен стабилизиращ ефект има червеното оризово брашно за кръвната захар. Това означава, че при пациенти с инсулинонезависим диабет може да се постигне намаляване на нивата на кръвната захар преди хранене. Възможно е да се понижи и кръвната захар, която се измерва след хранене. Възможно е също така да се понижи HbA1c (мярка за стабилно състояние на захарен диабет) до границите на нормата. По същия начин функционира и намаляването на теглото. Пациенти, които страдат от пристъпи на глад заради силни колебания на кръвната захар, могат да стабилизират тези колебания с червено оризово брашно. Това води до драстично намаляване на чувството за глад и хората с проблеми в теглото, които са на нискокалорична диета, могат да издържат по-лесно на нея, намалявайки стреса.
|
Гарциния Камбоджа![]()
Активната съставка в Гарциния Камбоджа (Garcinia Cambogia) - хидроксилимонена киселина (Hydroxy-citric-acid = HCA) се намира предимно в изсушената кора на растението и може да потиска ключов ензим в липидния метаболизъм, който е отговорен за превръщането на въглехидратите в мазнини. Garcinia Cambogia може също така косвено да инхибира складирането на мазнини в тялото. Ако дадена храна съдържа повече въглехидрати, отколкото в момента могат да бъдат използвани, чрез консумацията на Garcinia cambogia те се съхраняват не като мазнини, а в гликогенните депа в скелетната мускулатура и черния дроб, като по този начин се увеличава силата и издръжливостта.
|
Цикория![]()
Сред съставките на цикорията (Cichorium intybus) трябва да се споменат по-специално минерали, фосфор, желязо, калий, калций, провитамин А, витамин С, но и особено важното за хранителната физиология горчиво вещество интибин. Горчивият интибин се намира в белите ребра на листата и придава на цикорията характерната горчивина. Цикорията подпомага храносмилането, дейността на черния дроб и е идеален тоник за пролетта.
|
Червен боб (екстракт)![]()
Съдържа ензима фазеолин, който наред с други инхибира (потиска) ензима амилаза. Чрез това потискане на амилазата се блокира разграждането на нишесте и се редуцира образуването на захар. Така по естествен начин се намалява и усвояването на захарта при храносмилането.
|
Зелено кафе (екстракт)![]()
Хлорогенните киселини, които се съдържат в екстракта от зелено кафе на зърна, могат да намалят по естествен начин съдържанието на захар в кръвта и да потиснат превръщането на глюкозата в кръвта в мазнини. Могат също така да намалят абсорбцията на въглехидрати, които поемаме ежедневно с храната. Това от своя страна води до следствието, че въглехидратите не достигат за поддържането на енергийния баланс на тялото и тогава започват да се разграждат мастните натрупвания, за да се възстанови енергийния баланс.
|
Поликозанол 95%![]()
Поликозанол от захарна тръстика е смес от първични, алифатни алкохоли с основна компонента октозанол. В последно време Поликозанолът показва понижаващи холестерола резултати и е тестван успешно при мозъчните циркулаторни нарушения (церебрална исхемия при маймунски модел). В спорта изолиран октакозанол се прилага за по-добро използване на вдишания кислород по време на спортни натоварвания. Това приложение се подкрепя от клинични проучвания при пациенти със сърдечни заболявания, при които се наблюдава подобряване на аеробния капацитет и намаляване на сърдечно-съдови инциденти, като например исхемични пристъпи.
Поликозанол се добива от восък от захарна тръстика и подобрява състава на триглицериди в кръвта. Той понижава LDL холестерола и повишава HDL холестерола.
|
Все още няма отзиви.