Препоръчителната дневна доза съдържа:
- ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки 130,000 mg
- Нар (семена) 120,000 mg
- Гинко Билоба 100,000 mg
- Майорана 100,000 mg
- Розмарин 100,000 mg
- L-Карнозин 50,000 mg
- Алфа-липоева киселина 30,000 mg
ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки
ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За ОПЦ е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант и че има изключително положителен ефект върху всички симптоми на метаболитния синдром. ОПЦ развиват основния си антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но при затлъстяване, хронични заболявания или приемане на медикаменти и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде съдържат ОПЦ, ПАЦ (проантоцианидини), полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
ПАЦ в гроздовите семки освен че са също толкова силни антиоксиданти, подобряват чувствителността към инсулина и имат подмладяващ ефект върху клетките. По този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и онкологични проблеми.
|
Нар (семена)
Нарът (Punica granatum) е познат от древността като средство за лечение на много болести. Нарът е пълен с много мощни и ефективни антиоксиданти – полифеноли и изофлавони, както и елагична киселина, които според модерните изследвания са причина за противодействието на нара срещу развитието на раковите клетки. Резултати от различни проучвания показват, че ежедневната консумация на нар от пациенти със заболявания на простатата, оказва изключително положителен ефект върху състоянието на заболяването. Проучване на клетъчна култура показва също, че дори и в късните етапи на рак на простатата нарът все още може да има положителен ефект върху клетъчната структура. Изследвания от 2007г. пък показват, че екстрактът от нар може да възпрепятства растежа на ракови клетки в белите дробове, както и да намали риска от появата на рак на простатата.
|
Гинко Билоба
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba) е един от най-древните дървесни видове на Земята. Това дърво е единственият жив представител на Ginkgoales - изчезнала група от семенни растения и затова е известно също като "жива вкаменелост". В наши дни основно се използват листата на дървото. Те са богати на най-желаните съставки (гинкоглиди, терпенови лактони) и бедни на нежеланите вещества (особено гинколови киселини). Гинко-флавоноидите директно разширяват най-малките кръвоносни съдове, с което повишават скоростта на кръвния поток в тях, кръвооросяването и нивото на кислород в цялото тяло, но по-специално в мозъка. По-доброто кръвообращение повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване и особено световъртеж и шум в ушите. Освен това приемът на Гинко Билоба подобрява способността за мислене и паметта и забавя стареенето на мозъка, намалява умората, повишава концентрацията и работоспособността. Гинко Билоба също така предотвратява вредните изменения в клетките и пречи на образуването на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. Според последни проучвания билката предотвратява и се бори успешно също и с болестта на Алцхаймер.
Въпреки че масата на мозъка е едва 2 % от тази на цялото тяло, този орган консумира 20 % от приетия кислород. Мозъкът използва кислород чрез сложна мрежа от кръвоносни съдове и капиляри. Когато остаряваме, церебралното кръвообращение се забавя и до мозъка достигат по-малко хранителни вещества и кислород, които отговарят за нормалните неврологични функции.
Гинко Билоба съдържа специфични фитонутриенти, които подпомагат кръвообращението и снабдяването на мозъка с кислород – тези вещества се наричат гинкоглиди. Изобилието от мощни антиоксиданти в растението предотвратява унищожителното влияние на свободните радикали, като контролира достъпа им до мозъчните клетки.
|
Майорана
Майораната (Majorana hortensis) е естествен антиоксидант, с анти-бактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. Освен етерично масло майораната съдържа растителни флавоноиди, танини, горчиви вещества, гликозиди и аскорбинова киселина.
|
Розмарин
В природолечението розмаринът (Rosmarinus Officinalis) се използва вътрешно като чай за стимулиране на кръвообръщението и против газове в червата. Той действа предимно стимулиращо на кръвоснабдяването на коремните органи и за образуването на стомашен и чревен сок. Чаят от розмарин освен това стимулира образуването на сок от жлъчката, действа диуретично, а също така и изостря апетита. Съдържащото се в розмарина етерично масло има силно антисептично, противогъбично и антимикробно действие. Основните активни вещества, които произвеждат тези ефекти, са карнозол, терпентиноиди и розмаринова киселина.
|
L-Карнозин
Л-Карнозинът е 100% естествена субстанция, наречена дипептид, състояща се от две аминокиселини (бета-аланил-L-хистидин). Той често се нарича невропептид поради неговите свойства за защита на мозъка. Карнозинът се среща в естествен вид в здравите мускули, сърцето, мозъка, черния дроб, бъбреците и други тъкани. Мускулите съдържат около 20 микромола/грам сухо тегло. Колкото повече карнозин съдържа месото, толкова повече се удължава неговата трайност, защото карнозинът - този фантастичен антиоксидант - го предпазва от гранясване. Карнозин като мултифункционална хранителна добавка е сравнително ново откритие. Той е впечатляващ физиологичен и на 100% натурален суперантиоксидант с множество биологични функции - да назовем само няколко от тях: подкрепя жизнеността на мускулите, увеличава силата и издръжливостта им, предпазва клетките от увреждане от алкохол и възпира протеиновата денатурация, за която се смята че отговаря за "остаряването", чрез защитата на протеините и обръщане на процеса на денатуриране. В обобщение може да се каже, че карнозинът се нарича "пептид на младостта", тъй като забавя естествения процес на стареене и ни помага да изглеждаме по-млади по-дълго.
|
Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина е една от малкото хранителни добавки, които минават кръвно-мозъчната бариера, т.е. може да навлезе в извънклетъчната течност на мозъка в централната нервна система. А тъй като е и мастноразтворима, успява да стигне до цялата нервна система. Алфа-липоевата киселина е ловец на свободни радикали и универсален антиоксидант, който освен това притежава изключително полезно качество - в състояние е да регенерира изхабени антиоксиданти в организма, като например витамин С, витамин Е, коензим Q10 или глутатион.
Алфа-липоевата киселина действа в много ензимни реакции, главно в окислителното декарбоксилиране като коензим. С нейната редуцирана форма - дихидролипоева киселина - алфа-липоевата киселина е биохимична редокс система.
|
Все още няма отзиви.