Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Арония 750,000 mg
- Боровинки 180,000 mg
- Бета-каротин (Витамин А) 10,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 10,000 mg
- Гроздови семки (екстракт) 10,000 mg
- Тагетес Еректа екстракт (Лутеин 3мг)
- Зеаксантин
Арония
Аронията (Aronia melanocarpa) съдържа освен витамини (витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина), минерали и фибри (калий, калций, магнезий, цинк, и изключително високо съдържание на фитонутриенти, главно полифеноли). Част от полифенолите е голямата група на антоцианините (от гръцки Anthos = цвете, kyanos = син), които образуват червения, лилавия или синия цвят на плодовете на аронията и са сред най-важните водно-разтворими пигменти в растенията. Друга група, наречена процианидини, са отговорни за тръпчивия вкус на сока. Сокът на аронията има изключително високо общо съдържание на полифеноли в сравнение с други червени и червено-сини плодове. При това особено антоцианините, поради високият им антиоксидантен потенциал и добрите им качества като ловци на свободни радикали се смятат особено полезни за здравето (напр. при сърдечно-съдови заболявания). Аронията подобрява кръвния поток в кръвоносните съдове - артерии и вени, тъй като антоцианините поддържат еластичността на съдовете.
|
Боровинки
Боровинките (Vaccinium myrtillus) съдържат антоцианин и антицианидин, които действат като антиоксиданти. Те участват и в изграждането на специфичните пръчковидни клетки в ретината на окото, които осигуряват по-добро виждане на тъмно и добро периферно зрение, спират или предотвратяват дегенерацията на “жълтото петно” в окото. Боровинките поддържат гъвкави кръвоносните съдове и спомагат за повишаване на кръвния поток.
|
Бета-каротин (Витамин А)
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен за виждането при здрач. Необходим е за поддържане на добро здравословно състояние. Като силен антиоксидант, бета каротинът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Гроздови семки (екстракт)
OPC или олигомер процианидините са много мощни и понякога са наричани суперантиоксиданти на природните източници. Тяхното антиоксидантно действие се определя от изключително кондензираните им ароматни пръстени, които са съвършени стабилизатори на свободните радикали. Полифенолите, антоцианините и катехините усилват OPC антиоксидантния ефект и забавят процесите на стареене. Дори в често горчивите семки на червеното грозде се установяват високи нива на OPC, полифеноли и антоцианидини.
|
Тагетес Еректа екстракт (Лутеин 3мг) |
Зеаксантин |
Все още няма отзиви.