При махмурлук на помощ идват продукти от кухнята
При събуждане с махмурлук всички весели спомени от предишната вечер се изпаряват и на тяхно място се настаняват ужасно главоболие, стомашен дискомфорт, повдигане, замаяност, отпадналост, обикновено съпътствани и от обещанието, че повече няма да близнем алкохол.
Изводът от изследване, публикувано в British Medical Journal гласи, че единственият гарантиран начин да се предотврати махмурлука, е да не се пие или да се пие с мярка. Количеството е важно – добре е всеки да познава собствените си възможности, да е установил границите си и да може да спре, достигайки лимита си.
Всички неприятни симптоми, които махмурлукът причинява се дължат на опитите на организма да обработи и изхвърли алкохола извън тялото. Тялото се нуждае от почивка, за да преодолее махмурлука, но някои храни и напитки също биха помогнали за възстановяването на организма след тежка вечер.
Ферментирали храни
Кисело мляко, айрян, кисело зеле, зелев сок, кисели краставички, сок от кисели краставички и други ферментирали храни, са изключително полезни средства за изтрезняване, защото съдържат пробиотици – полезни бактерии, които оказват благотворно действие върху организма и спомагат за неутрализиране негативното действие на алкохола.
Киселото мляко съдържа лактобацили, които ще подпомогнат тялото по-бързо и по-ефикасно да се пречисти от вредните вещества и ще намалят симптомите на махмурлука.
Зелевият сок също е богат на пробиотици, съдържа много витамин С, както и витамин В1, но и вещества, които подпомагат метаболизма на алкохола. Алкохолът дехидратира силно тялото и то трябва да възстанови електролитния си баланс. Солта в зелевия сок и в сока от кисели краставички компенсира дефицита на сол в организма и дава възможност на водата да се задържи в кръвоносните съдове.
-
КУДЗУ КРИЗАНТЕЛУМ
Помага срещу алкохолно привикване и при махмурлук
Яйца
Яйцата са чудесен избор за закуска след тежка вечер. Те са източник на протеин, който ще осигури на организма така необходимите сила и енергия, за да се възстанови, но и съдържат важни аминокиселини, като цистин и таурин. Тези аминокиселини подпомагат функциите на черния дроб и спомагат за разграждането на токсините. Яйцата са богати и на витамини от група В, които според някои изследвания също помагат при махмурлук.
Чай
Организмът има нужда от течности след препиване, защото е дехидратиран. Пиенето на вода и чай действа благотворно. Чаят, особено ментовият, помага за намаляване на болките в стомаха и намалява позивите за повръщане. Зеленият чай е бърз детоксикатор, а чаят с джинджифил има успокояващо действие върху стомаха – намалява гаденето и повръщането.
Домати и доматен сок
Доматите, също като цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е изключително необходим при главоболие и дехидратация, но за разлика от тях няма да раздразнят допълнително стомаха. Те стимулират функцията на черния дроб, което ускорява преработването на алкохола. Доматите съдържат и антиоксиданта ликопен, който ускорява изхвърлянето на токсините от тялото.