Антинутриентът глутен. Признаци на нетолерантност към глутен
Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени култури като пшеница, ръж и ечемик. Той съставлява около 80% от аминокиселините (градивните елементи на протеините) в зърнените храни, в които се съдържа. Други зърнени култури като овес, киноa, ориз и царевица не съдържат глутен, но тъй като при обработката на храните, най-често се използват едни и същи машини, обикновено и те са замърсени с глутен. Така глутенът може да бъде открит в пакетирани храни от всякакъв вид, които принципно не би следвало да съдържат глутен, като салатни сосове и дресинги, подправки и бонбони. Всичко това прави цялостното елиминиране на глутена от храната много трудно.
Изследвания, проведени в САЩ показват, че брашната (най-вече пшеничните, които съдържат глутен), растителните мазнини и добавената захар представляват около 70% от цялостния ежедневен прием на калории. Имайки предвид факта, че качествените протеини, здравословните мазнини, плодовете и зеленчуците заемат съвсем малка част в диетата на средностатистическия американец, не е изненадващо, че толкова много хора се борят с наднормено тегло и други здравословни проблеми.
Има ли разлика между нетолерантност към глутен и целиакия?
Нетолерантността към глутен е състояние, различно от целиакия, която представлява заболяване, което се диагностицира, когато човек има истинска алергия към глутен. Целиакията е рядко заболяване, което засяга около 1% или по-малко от възрастното население в световен мащаб. Симптомите на целиакия включват недохранване, забавяне или спиране на растежа, рак, тежки неврологични и психиатрични заболявания.
В продължение на много десетилетия медицинската общност е смятала, че когато става дума за чувствителност към глутен, то или имаш чувствителност, или я нямаш. С други думи, ако тестът за целиакия е положителен – имаш алергия към глутен, ако е отрицателен – няма нужда да избягваш храните, съдържащи глутен.
Днес вече е ясно, че нещата относно глутена не са толкова “черно-бели”. Възможно е човек да има признаци на нетолерантност към глутен, без да има целиакия. Това състояние се обозначава с термина нецелиаична глутенова чувствителност (non-celiac gluten sensitivity или NCGS). Хората с нецелиаична глутенова чувствителност попадат в средата на спектъра: те нямат целиакия, но се чувстват значително по-добре, когато избягват глутена. Специалистите са открили, че при хора с нетолерантност към глутен, обикновено са налице следните фактори:
– тестът за целиакия е отрицателен, но симптомите са като при целиакия
– едновременни оплаквания от симптоми, свързани с гастроинтестиналния тракт и такива, несвързани с червата като синдром на пропускливите черва, подуване на корема и замаяност
– имат подобрение, когато премахнат глутена от храната си
Често срещани признаци на нетолерантност към глутен
Вредите, които глутенът причинява на организма засягат не само храносмилателната система. Последните проучвания показват, че признаците на нетолерантност към глутен могат да засегнат почти всяка система в човешкото тяло като централна нервна система (включително мозъка), ендокринната система, сърдечно-съдовата, репродуктивната и мускулноскелетната система.
Чувствителността към глутен може да доведе до автоимунни реакции и повишени нива на възпаление в организма и затова често тя се свързва с много и различни заболявания, като основният проблем тук е, че хората не свързват тези признаци с недиагностицирана чувствителност към храна.
Признаците на нетолерантност към глутен или нецелиаична глутенова чувствителност са широко разпространени и могат да включват:
– храносмилателни проблеми, синдром на раздразнените черва, коремни болки, спазми, подуване, запек или диария
– замаяност, трудности с концентрацията и запомнянето на информация
– чести главоболия
– промени в настроението, включително тревожност и депресия
– липса на енергия и синдром на хронична умора
– болки в мускулите и ставите
– репродуктивни проблеми и безплодие
– кожни проблеми като дерматити, екземи, розацея и кожни обриви
– недостиг на хранителни вещества като анемия
– по-висок риск от умствени увреждания, аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност
– повишен риск от неврологични и психиатрични заболявания като болест на Алцхаймер, деменция и шизофрения
Странно ви е как глутенът може да предизвика толкова много и различни проблеми?
Независимо какво си мислят повечето хора, глутеновата нетолерантност е нещо повече от храносмилателен проблем. Изследванията показват, че глутенът предизвиква значителни промени в чревната микрофлора, а това е голям проблем като се има предвид, че цялостното ни здраве зависи изключително много от здравето на червата. Глутеновата нетолерантност може да засегне почти всяка клетка, тъкан или система в тялото, защото бактериите, които населяват червата участват и оказват контрол върху всички процеси – от усвояването на хранителните вещества и производството на хормони, до метаболитните и познавателните процеси.
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
Какво причинява признаците на нетолерантност към глутен?
Съществуват много фактори, които могат да накарат хората да изпитват признаци на глутенова нетолерантност като: цялостният начин на хранене, увреждане на чревната флора, състоянието на имунната система, генетични фактори и хормонален дисбаланс. Точният начин, по който глутенът причинява тези признаци е чрез храносмилателната система и червата. Глутенът се счита за “антинутриент” и поради това е труден за преработка от всички хора, независимо дали имат нетолерантност към глутен или не.
Антинутриентите са вещества, които естествено присъстват в растителните храни, включително зърнени, бобови, ядки и семена и имат вградена, защитна функция за оцеляване и възпроизводство, както при животните и хората. Понеже растенията не могат да избягат, за да се защитят, те се защитават чрез тези токсини. Глутенът е антинутриент, който има следния ефект върху хората:
– пречи на нормалното храносмилане и може да предизвика подуване на корема, газове, запек, диария, защото оказва влияние върху бактериите, които населяват червата
– може да причини увреждане на чревната лигавица, причинявайки т.нар. синдром на пропускливите черва и автоимунни заболявания
– свързва се с някои аминокиселини (протеини), витамини и минерали, като ги прави неусвояеми за организма
Синдромът на пропускливите черва се свързва с нетолерантността към глутен, защото представлява увреждане на лигавицата на чревната стена, при което се получават пролуки между клетките и големи белтъчни молекули и чревни бактерии, преминават в кръвообращението, където могат да предизвикат хронична възпалителна реакция
Ако имате някои от изброените признаци, опитайте се да оптимизирате диетата и хранителните си навици като елиминирате глутена изцяло и тествате реакцията на организма си.