Най-добрите източници на витамин Е
Витамин Е е изключително важен мастноразтворим витамин, който играе ролята на мощен антиоксидант за организма. Обикновено се разполага в богатите на липиди участъци като клетъчните мембрани, където витаминът действа като стабилизатор, а освен това неутрализира оксидативните щети, причинени от свободните радикали и токсините.
Витаминът помага за предотвратяване на уврежданията на важни за тялото мазнини. Поддържа имунната система и влияе благотворно върху щитовидната жлеза. Огромен е приносът му за поддържане на неврологичната структура и функции на мозъка. Именно заради защитната роля на витамин Е той се предписва за различни неврологични състояния и болести, сред които Паркинсон, Алцхаймер и изоставане в умственото развитие.
Витамин Е подобрява кръвообращението, необходим е за регенериране на тъканите, има положителен ефект при предменструалния синдром и се използва при фиброзни заболявания на гърдите.
Осигурява нормалното кръвосъсирване и зарастване на раните, като намалява вероятността от оформянето на белег. Понижава кръвното налягане. Предпазва от катаракта.
Витамин Е повишава двигателния тонус, понижава конвулсиите на краката, поддържа здравето на нервите и мускулите, укрепва стените на капилярите и предотвратява анемията.
Препоръчителната дневна доза е 15 мг.
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Топ 10 източници на витамин Е са:
Бадеми
30гр. съдържат 7.3 мг
Спанак
1 връзка съдържа 6.9 мг
Сладък картоф
1 с.л. пюре от сладък картоф съдържа 4.2 мг
Авокадо
1 брой средноголямо авокадо осигурява около 2.7 мг
Пшеничен зародиш
30гр. съдържат 4.5 мг
Слънчогледови семки
2с.л съдържат 4.2мг
Палмово масло
1 с.л. съдържа 2.2 мг
Тиква (цигулка)
1 чаша (нарязна) осигурява около 2мг
Пъстърва
100гр. съдържа около 2 мг
Зехтин
1 с.л осигурява около 2мг